Acne

Acne bij de kat is een huidaandoening die waarschijnlijk veel meer voorkomt dan we denken. De meeste mensen merken het vaak niet eens op bij hun kat. Echter, sommige katten kunnen er toch behoorlijk last van hebben.

Klieren

De huid van de kat bevat twee type klieren: zweetklieren en talgklieren. De meeste talgklieren bevinden zich bij de haar follikels en produceren een belangrijk olieachtige product. Deze olieachtige afscheiding uit de talgklieren zorgt voor het waterafstotend maken van de vacht, het afgeven van een geur en voor het soepel houden van de huid. Er zijn twee plaatsen bij de kat waar deze klieren sterk geconcentreerd zijn: ter hoogte van de mond, lippen, kin en ter hoogte van de staart. Hiermee markeren de katten dan ook hun omgeving. Vandaar dat op deze plaatsen vaker problemen worden gezien.

Overactiviteit van deze klieren kan leiden tot acne. Meestal wordt dit gezien als zwarte puntachtige structuurtjes in de vacht net onder de kin van de kat, soms in de mondhoeken of aan de staartbasis. Door deze overproductie van de olieachtige talg raken de kliertjes verstopt. Hierdoor ontstaan een soort puistjes. Deze puistjes kunnen ook nog eens geïnfecteerd raken met bacteriën waardoor kleine ontstekingen in de haarzakjes ontstaan. Hierdoor kan de kin pijnlijk en gezwollen raken.
Een zeer ernstige vorm van deze aandoening komt voor bij Perzen. Dit wordt ook wel Idiopatic Persian Facial Dermatitis genoemd.

Behandeling

  • De behandeling is er met name op gericht om de overmaat aan talg van de huid en uit de vacht te verwijderen. Daarnaast is het zaak om de vorming van puistjes en ontstekingen door bacteriële infectie te voorkomen.
  • De talg kan uit de haren worden gekamd met een fijn (vlooien) kammetje of de huid kan worden geschoren om het zuiveren en behandelen van de acne gemakkelijker te maken.
  • De huid kan worden gereinigd met een antibacteriële shampoo (in eerste instantie 1-2 keer daags en daarna af en toe ter onderhoud).

In ernstige gevallen is het nodig om antibiotica zalf of tabletten voor te schrijven om de infectie te behandelen.

Let ook op op het schoonhouden van de kin bij het eten en de staart bij het gebruik van de kattenbak. Soms blijven bijvoorbeeld veel etensresten in de haren van het gezicht van de kat hangen. Dit kan het probleem verergeren.