Babesia
Hoe kan mijn huisdier Babesia krijgen?
De Babesia Canis parasiet verspreidt zich via de Dermacentor teek en nestelt zich na overdracht door de teekbeet in de rode bloedcellen van de hond. Het lichaam herkent deze rode bloedcellen vervolgens niet meer als lichaamseigen en gaat de rode bloedcellen aanvallen en vernietigen. Afvalproducten van rode bloedcellen zien we onder andere terug in de urine.
Het duurt ongeveer 48-72 uur voordat een bloedzuigende teek in staat is om Babesia over te dragen op de uw hond. Tekenpreventie is daarom erg belangrijk!! De tijd vanaf de overdracht totdat uw dier ziek wordt bedraagt 10-28 dagen.
Waar kan mijn huisdier de ziekte Babesia oplopen?
Tot voor een aantal jaren geleden was Babesia een allochtone ziekte die alleen voorkwam bij honden die afkomstig waren uit het buitenland of daar op vakantie waren geweest. Echter, de laatste jaren zien we steeds meer gevallen van Babesia in Nederland omdat de Dermacentor teek zich lijkt te verspreiden van zuid naar noord Europa. In eerste instantie waren deze patiënten met Babesia welke nog nooit in het buitenland waren geweest, afkomstig uit regio Arnhem en Den Haag. In de huidige situatie kan uw hond op meerdere plekken in Nederland deze ziekte oplopen.
Symptomen
- Zwakte / sloomheid
- Verminderde eetlust
- Flauwtes
- Geelzucht (gele slijmvliezen)
- Bleke slijmvliezen (zie hier rechts op de afbeelding)
- Koorts
- Rode tot oranje kleurende urine
- Shock
De ziekte kan acuut met zeer ernstige verschijnselen of chronisch met vage klachten verlopen. De ernst van de ziekte hangt ook af van de soort Babesia, de leeftijd van het dier en het afweersysteem van het dier.
Hoe is de ziekte aan te tonen?
- Bloedonderzoek geeft ons informatie over de ernst van de bloedarmoede, eventuele aantasting van lever en nieren en status van de bloedstolling.
- Soms kan de parasiet worden teruggevonden in een bloeduitstrijkje. (zie afbeelding)
- Specifieke bloedtesten kunnen worden aangevraagd om een Babesia infectie te bewijzen (echter de test duurt vaak te lang en verschijnselen zijn zo ernstig dat eerder moet worden ingegrepen)
- Het aantonen van bepaalde afweerstoffen in het bloed kan de ziekte bewijzen. Echter dieren zonder verschijnselen kunnen de afweerstoffen hebben en bij dieren met acute ernstige verschijnselen kunnen deze afweerstoffen soms nog niet aangetoond worden.
- Een zogenaamde PCR test kan de parasiet zelf aantonen in het bloed.
Behandeling
- Infuustherapie. Indien de bloedafbraak niet heel ernstig is biedt een infuus met vocht voldoende ondersteuning.
- Bloedtransfusie. 50% van de honden met een acute babesia infectie met afbraak van de rode bloedcellen heeft een bloedtransfusie nodig.
- Imidocarb diproprionaat (Carbesia). De behandeling van Babesia is niet niks en moet zeker bij dieren zonder klinische verschijnselen goed overwogen worden. Indien er wel sprake is van klinische verschijnselen, heeft men geen keus en dient behandeld te worden. De behandeling bestaat uit een 2 malige injectie met 14 dgn tussentijd.