Krolsheid

Krolsheid bij de kat

Krolsheid is de benaming voor het moment in de cyclus van uw kat waarop zij vruchtbaar is. Het is vergelijkbaar met de menstruatie bij de mens en loopsheid bij de hond. De eerste krolsheid (cyclus) van uw kat treedt gemiddeld op tussen de 9 en 10 maanden leeftijd. Echter, de krolsheid van de kat is seizoensgebonden en afhankelijk van de daglichtlengte. Dit betekent dat in de natuur in de herfst en winter geen krolsheid optreedt bij de kat. Afhankelijk van wanneer een kitten geboren wordt en afhankelijk van de huisvesting van een kitten kan krolsheid in sommige gevallen al op 5-6 maanden optreden en soms op zich laten wachten tot de leeftijd van 18 maanden.

Naast de seizoenen heeft echter ook de huidige huisvesting van onze huiskatten invloed op de krolsheid. Katten die voornamelijk binnen leven kunnen, vanwege de verlichting in huis, het hele jaar krols worden in plaats van seizoensgebonden.

Hoe zie ik dat mijn kat krols is?

Krolsheid kenmerkt zich vaak door klagelijk miauwen of zelfs huilen als een baby en onrust. Uw kat wordt vaak heel aanhankelijk en wil continu kopjes geven. Uw kat rolt veel over de grond en loopt met een opgeheven achterhand en staart. Sommige katten willen continu naar buiten.

Een kat is, tijdens het seizoen, om de 3 weken krols. Een krolsheid houdt meestal zo’n 7-9 dagen aan.

Een eisprong treed bij de kat pas op als deze gestimuleerd wordt door een dekking van een kater. Pas daarna kan een kat bevrucht worden. Wanneer er wel een eisprong maar geen bevruchting optreedt, wordt de kat na 6-7 weken weer krols. Wanneer een kat binnenshuis zit en geen contact heeft met katers zal er geen eisprong plaatsvinden en herhaalt de krolsheid zich weer na 2-3 weken.

Waarom moet ik mijn kat steriliseren?

U zou zich kunnen afvragen of het wel noodzakelijk is om uw kat de laten steriliseren als uw deze niet buiten komt. Naast het drie wekelijkse klagelijke ritueel wat door de meeste diereigenaren als erg vervelend wordt ervaren, is het herhaaldelijk krols laten worden van uw kat onverstandig, aangezien dit belangrijke gezondheidsrisico’s met zich mee brengt. De herhaaldelijke stimulatie van het lichaam door de hormonen tijdens de krolsheid, kan op termijn resulteren in baarmoederontsteking, baarmoedertumoren en melkkliertumoren (die zeer kwaadaardig zijn bij de kat). Daarnaast is ook voor het welzijn van uw kat, prettig als ze wordt gesteriliseerd.

En het gebruik van de poezenpil?

Het gebruik van medicamenteuze hormoonpreparaten om krolsheid bij uw kat te voorkomen lijkt een gemakkelijke oplossing, maar is schadelijk voor de gezondheid van uw kat. Het gebruiken van de poezenpil leidt tot drastisch verhoogd risico op melkkliertumoren, extreme zwelling van de melkklieren (Dolly Parton Syndroom), baarmoedertumoren, cystes op de eierstokken, baarmoederontsteking en suikerziekte.

Maar in de natuur gaat het toch ook zo?

Inderdaad in de natuur worden katten gewoon gedurende hun hele leven krols. Alleen worden de meeste katachtigen gedekt wanneer ze krols zijn. Daarna volgt dan een periode van dracht of een periode waarin de krolsheid 6-7 weken afwezig blijft. Daarnaast worden katten in de natuur alleen in de lente en zomer krols, en niet zoals onze ook binnenhuis levende katten het hele jaar door. En tenslotte worden katten in de natuur vaak minder oud dan onze trouwe huisvrienden. Dit bij elkaar genomen betekent dat onze huiskatten veel vaker een krolsheid doormaken dan katten in de natuur en dus veel meer risico lopen op de bovengenoemde aandoeningen.

Wat is de ideale leeftijd voor sterilisatie?

Het beste moment om uw kat te laten steriliseren is 6 maanden leeftijd. Op deze leeftijd is uw kat voldoende ontwikkeld om veilig de narcose en de chirurgische ingreep te ondergaan. Lees hier meer over sterilisatie bij de poes.