Ectopische ureter bij de hond

Ectopische ureter of ureteren is een aangeboren afwijking van de urinewegen bij de hond. Deze afwijking houdt in dat de afvoerende urinewegen van de nieren naar de blaas verkeerd zijn aangelegd. De aandoening kan eenzijdig of tweezijdig voorkomen. Rassen waarbij ectopische ureteren relatief vaak voorkomen en waarbij fokkers ook preventieve screening van hun pups doen zijn: Briard, Labrador Retriever, Golden Retriever, Entlebucher en Bearded Collie.

Normaal gesproken eindigt de afvoerbuis van de nier in de blaas ruim voor de blaashals en de sluitspier (rode pijl). In het geval van een ectopische ureter eindigt de afvoerbuis te dichtbij of zelfs na de sluitspier (blauwe pijl) direct in de plasbuis. Het gevolg is dat de sluitspier de urine niet goed in de blaas kan houden en de hond urine lekt.

Honden met één of twee ectopische ureteren zijn ook gevoeliger voor blaasontsteking. Daarnaast kan er doordat de afvoerbuis door een langer stuk blaaswand loopt, een verstoorde afvoer van urine ook ophoping (stuwing) van urine plaatsvinden in de nier die mogelijk tot nierschade kan leiden.

Het vroegtijdig vaststellen van een ectopische ureter is daarom essentieel. Op deze manier kan verdere schade aan met name de nieren worden voorkomen. Omdat ectopische ureteren een aangeboren afwijking is en dus met name wordt gezien bij jonge honden kan de diagnose lastig zijn. Mensen nemen een pup in huis en gaan volledig toegewijd aan de slag met het zindelijk maken van hun pup. Wanneer een pup niet of slecht zindelijk wordt, wordt dat vaak geweten aan “het pup zijn: hij moet het nog leren.” Echter het is belangrijk om signalen van een ectopische ureter vroegtijdig te herkennen en bij twijfel contact op te nemen met uw dierenarts.

Symptomen

Symptomen van een ectopische ureter kunnen heel divers zijn en in meer of mindere mate voorkomen.

  • Urine incontinentie (lekken van urine). Dit kan plaatsvinden tijdens het lopen maar ook vaak tijdens de slaap.
  • Vaker kleine beetjes plassen
  • Veel drinken
  • Slecht of niet zindelijk krijgen van uw pup

Diagnostiek

Wanneer u 1 of meer van bovenstaande zaken herkent, is het verstandig een afspraak te maken bij uw dierenarts. Neemt u bij uw bezoek alstublieft ook verse urine (max 8 uur oud, gekoeld bewaard) mee, zodat wij deze kunnen onderzoeken. Indien uw huisdier wordt verdacht van de aanwezigheid van een verkeerd aangelegde urinebuis, dan zal er een echo worden gemaakt van blaas, nieren en urinewegen. (zie ook ectopische ureter screening)

Behandeling

Indien middels echo is vastgesteld dat uw dier een verkeerd aangelegde urineweg heeft, zal deze chirurgisch moeten worden hersteld. Daarnaast zal een eventuele urineweg infectie alsmede een mogelijke beschadiging van de nier worden behandeld. Tijdens de operatie wordt een verkeerd aangelegde urinebuis losgehaald en op de juiste plaats in de blaas geïmplanteerd en vastgehecht.