Giardia

Giardia

Giardia is een darmparasiet. Het is een zeer kleine parasiet die kan voorkomen in het maagdarmkanaal van uw hond of kat. Deze parasiet komt bij ongeveer 10% van de gezonde volwassen honden voor maar wordt vaker gezien bij jonge pups. Vooral bij pups met wisselende kwaliteit ontlasting of ontlasting met bloed of slijm moet aan giardia gedacht worden.

Giardia komt voor in 2 vormen:

  • Het parasietenstadium in de dunne darm wordt trofozoiet genoemd en is zeer zelden aantoonbaar in de ontlasting. Vermeerdering kan zeer explosief ontstaan en uit elke trofozoiet ontstaat in de dunne darm een cyste.
  • De zeer infectieuze cyste kan wel in de ontlasting worden aangetoond. Na uitscheiding via de ontlasting is de cyste onder koele en vochtige omstandigheden verscheidene weken tot maanden besmettelijk.

Giardia infecties worden overgedragen via de fecaal-orale weg, doordat voer of water besmet is geraakt met ontlasting of doordat dieren hun eigen ontlasting eten of hun anus schoonlikken. Slechts 10 cysten zijn voldoende voor het aanslaan van een infectie, terwijl een geïnfecteerde hond zo’n 100.000 cysten per gram ontlasting kan uitscheiden. De incubatie tijd bedraagd 5-16 dagen. De uitscheiding van cysten begint ongeveer 7 dagen na de besmetting en vindt met tussenpozen (intermitterend) plaats gedurende een periode van 4-5 weken. Deze periode kan worden verlengd wanneer het dier steeds opnieuw besmettelijke cysten uit de omgeving opneemt.

Symptomen

Vaak verloopt een Giardia-infectie zonder symptomen en zult u verder weinig aan de condtitie van uw dier merken behalve dat de ontlasting van mindere kwaliteit is. Echter sommige dieren kunnen wel last hebben van de parasiet en kunnen de volgende verschijnselen vertonen:

  • Braken
  • Verminderde eetlust
  • Lusteloosheid
  • Diarree (vaak met slijm of bloed)
  • Wisselende kwaliteit van de ontlasting, af en toe breiig
  • Vermageren / slechte groei
  • Verminderde vachtkwaliteit

Daarnaast is Giardia een zoönose. Een zoönose is een aandoening bij een dier, welke kan worden overgedragen naar de mens. Goede hygiënemaatregelen (handen wassen etc.) zijn daarom erg belangrijk!

Diagnostiek

De aanwezigheid van Giardia bij uw hond kan worden getest op onze kliniek met een zogenaamde SNAP test. Hiertoe dient u een vers ontlastingsmonster in te leveren. Tegenwoordig kunt u ook een test aanschaffen bij ons waarmee u de ontlasting van uw dier zelf kunt insturen naar het laboratorium.

Behandeling

De behandeling van uw hond of kat zal in eerste instantie bestaan uit:

  • Een 3-5-daagse (ontwormings)kuur met Panacur
  • Let op! Om herbesmetting (via het likken van de anus) te voorkomen dient het dier op dag 3 en 5 van de kuur gewassen te worden. Daarnaast is het van belang om het achterste van uw hond na elke uitlaatbeurt even af te vegen.
  • Omdat giardia besmettelijk is zal u ALLE dieren moeten behandelen met panacur. Let daarnaast ook op uw eigen hygiëne omdat Giardia ook overdraagbaar is op de mens!!!

Na het afronden van de kuur zal u worden gevraagd om nogmaals ter controle ontlasting in te leveren 14 dagen na de kuur. Indien de test negatief is, is het aan te raden om in ieder geval de hygiëne maatregelen nog even in stand te houden om een herbesmetting te voorkomen. Is de Giardia test nog steeds positief dan kan er in hardnekkige gevallen nog een medicijn aan de therapie worden toegevoegd.

  • Metronidazol. Antibioticakuur. Deze therapie kan eventueel gecombineerd worden met panacur.