Kroonfractuur

Onze huisdieren, en dan met name honden, kauwen maar al te graag op takken, botten, geweien of speelgoed. Soms gebeurd het dan helaas dat er een stukje van de tandkroon afbreekt. Wanneer er een klein stukje afbreekt is dit vervelend. Het glazuur is beschadigd, minder dik en minder sterk. Om het glazuur op die plek extra te beschermen kunnen we een beschermlaagje (seal) aanbrengen.

Het kan echter ook voorkomen dat er een groter stuk van de tand afbreekt. Daarbij komt meestal het wortelkanaal bloot te liggen. U herkent dit meestal aan het, zoals op de foto te zien is, rode puntje ter hoogte van waar de tand is afgebroken. Soms is het niet goed zichtbaar, maar merkt u alleen dat uw huisdier opeens heel pijnlijk is met dingen vastpakken of eten.

In het wortelkanaal ligt de levensvoorziening en het gevoel van de tand. Wanneer het wortelkanaal open is, is dit erg pijnlijk voor het dier. Daarnaast is dit een makkelijke route voor bacteriën in de mond naar de punt van de wortel en ontstaat er gemakkelijk een kaakontsteking.

In het geval van een afgebroken tand waarbij het wortelkanaal bloot ligt, is dus altijd behandeling noodzakelijk. Afhankelijk van welke tand het betreft zijn er grofweg 2 behandelingen mogelijk:

  • Een wortelkanaalbehandeling
  • Het trekken van de betreffende kies