Voedingsallergie

Een voedselallergie is een overmatige reactie van het immuunsysteem op bestanddelen (allergenen) in de voeding van uw dier. Een veel gehoorde opmerking hierbij is: “Ja, maar dat kan niet want mij hond heeft altijd hetzelfde voer gehad.” Een voedselallergie is niet afhankelijk van hoe lang u al het zelfde voer aan uw hond geeft of hoe goed de kwaliteit van dat voer ook is. U kunt er niets aan doen dat uw hond deze allergie ontwikkeld. Uw hond ontwikkelt in de meeste gevallen een allergie tegen dierlijk eiwit in de voeding afkomstig van diverse vleessoorten en dierlijke bijproducten. De meeste honden zijn allergisch voor rundvlees, zuivelproducten, soja, kip, maïs en eieren. Vaak wordt ook gedacht dat een dier een glutenintolerantie kan hebben. Dit klopt, maar dit is zeer zeldzaam (ongeveer 1%)  en wordt vaak alleen gezien bij bepaalde rassen zoals de Ierse Setter. De stoffen waarvoor uw dier allergisch is blijven ook na invriezen, verwerken of koken, nog steeds immunologisch actief. Voor dieren die werkelijk een voedselallergie hebben kan een fractie van deze allergenen genoeg zijn om een heftige reactie te veroorzaken.

Verschijnselen

Meestal ontstaat een voedselallergie tussen de 1 en 4 jaar leeftijd. Bepaalde rassen lijken meer vertegenwoordigd dan anderen zoals bijvoorbeeld Buldoggen en West Highland White Terriers. Maar bij alle rassen kan een voedselallergie worden gezien.

Het opvallendste verschijnsel is heftige jeuk, vaak gepaard met roodheid. In principe kan dit overal op het lichaam voorkomen maar in de meeste gevallen betreft het de oren, snuit, poten, liezen en buik. Soms kan ook braken of diarree worden gezien.

Ook dieren met alleen chronische oorklachten worden soms verdacht van een allergie en dit dient verder te worden onderzocht, wanneer klachten steeds terug komen.

Diagnose

Allereerst zal een onderliggende huidaandoening of een vlooienallergie moeten worden uitgesloten. Wanneer men ervan overtuigd is dat dit niet de oorzaak voor de problemen is, starten we het diagnostische traject voor voedselallergie. Helaas is dit geen kort traject. Het aantonen of uitsluiten van een voedselallergie duurt 8 weken. Dit komt omdat de geirriteerde huid over het algemeen 6 weken nodig heeft om te herstellen. Daarnaast heeft ook het immuunsysteem minimaal deze tijd nodig om niet meer allergisch te reageren.

Het eliminatie dieet

Het eliminatie dieet is een dieet dat u zelf dient te bereiden. Hiervoor kiest u een eiwitbron die uw hond nog nooit eerder gegeten heeft. Vaak betekent dit bijvoorbeeld: paardenvlees, geitenvlees, struisvogel, insecten of vis. Dit mengt u met witte rijst. Het is heel belangrijk dat het dieet hygiënisch wordt bereid en dat er geen besmetting is met andere eiwitbronnen. Daarnaast mag u uw huisdier NIETS anders geven. Dus geen koekjes, kluifjes of snacks tussendoor. Als uw huisdier na 8 weken geen jeuk meer vertoont, lijkt een voedselallergie waarschijnlijk. Om de diagnose 100% te bevestigen is een provocatie nodig. Dit betekent dat u uw hond weer terug zet op de oude voeding en kijkt of de jeuk weer start. Zo gauw u tekenen van jeuk ziet, is de diagnose bevestigd. Hierna kunt u op zoek naar een permanent dieet dat bij uw hond past. Dit omdat het eliminatie dieet geen complete voeding is en dus niet voor langere periode gegeven kan worden. Onze voedingsdeskundigen kunnen u hierin adviseren.

Commerciële voeding

Indien u het niet ziet zitten om dagelijks een vers dieet voor uw hond te bereiden is er een prima alternatief. Dit is hypoallergene voeding. Een diagnostische voeding die alleen verkrijgbaar is bij de dierenarts. Deze voeding (verkrijgbaar in droogvoer en blikvoer) wordt helemaal steriel in de fabriek bereid en werkt volgens een principe waarbij de eiwitten in het voer in zo’n kleine deeltjes zijn gesplitst dat het immuunsysteem van het dier hier niet meer allergisch op kan reageren. Ook hier is van belang dat u goede hygiëne handhaaft en dat u uw huisdier NIETS anders te eten geeft. Was bakjes goed uit en zorg dat er geen vermenging kan plaatsvinden met ander voer.

Op onze praktijk wordt gewerkt met Anallergenic van Royal Canin® of Z/D van Hills®. Beiden geven goede resultaten.