Vlooienallergie

Vlooienallergie

Huisdieren kunnen een allergie hebben voor parasieten zoals vlooien. Vlooien zijn vervelend en komen regelmatig voor bij huisdieren. Ze veroorzaken bij ieder dier ongemak en jeuk. Er zijn echter ook dieren die allergisch zijn voor vlooien. Dit betekent dat één enkele vlooienbeet genoeg kan zijn om een hele extreme allergische reactie in het lichaam op te wekken. Het kan dus ook zo zijn dat u zelf helemaal geen vlooien op uw huisdier of in uw huis vindt, maar dat uw huisdier bijvoorbeeld tijdens de wandeling is gebeten door een verdwaalde vlo en daar een overgevoeligheidsreactie op heeft ontwikkeld. Vlooienallergie is de meest voorkomende allergie bij huisdieren.

Daarom is het heel belangrijk om, ook al zijn er geen vlooien vindbaar op uw huisdier, bij allergische klachten altijd eerst een gedegen vlooienbestrijding toe te passen. Onze assistentes kunnen u hiervoor een advies op maat geven.

Verschijnselen

Vlooienallergie zien we meestal in de late zomer en vroege herfst. Dit betekent echter niet dat het in de winter niet zou kunnen voorkomen. Het warmere klimaat en de centrale verwarming in ons huis leiden ertoe dat vlooienproblemen feitelijk het hele jaar gezien kunnen worden.

Dieren met vlooienallergie hebben extreme jeuk. Meestal concentreren de problemen zich tot de achterhand. Dieren bijten vaak heftig op plekken zoals de rug. Soms zijn er ook levende vlooien of vlooienontlasting op het dier te vinden, deze kunnen een aanwijzing geven.

Behandeling

  • De therapie van vlooienallergie valt of staat met een goede vlooienbehandeling. Er zijn veel verschillende middelen op de markt. Sommige zijn goed, sommigen ook niet. Laat u hier goed over informeren.
  • De duur van de behandeling en bestrijding van vlooien duurt minimaal 2-3 maanden en omvat naast de behandeling van alle huisdieren, ook de behandeling van de omgeving. Ook ontworming is hierbij van belang omdat vlooieneitjes ook kunnen worden overgedragen door lintwormen.
  • Voor dieren waarbij het bekend is dat ze een vlooienallergie hebben, is het advies om hierna trouw maandelijkse vlooienbestrijding te blijven herhalen.
  • Voor dieren met heftige jeuk geven we daarnaast vaak ook een kalmerende huidshampoo of ondersteunende anti-allergische medicatie.