Tandplaque en tandsteen

Net als wijzelf hebben onze huisdieren ook last van tandplaque en tandsteen. Eigenlijk hebben alle honden in meer of mindere mate tandplaque. Tandplaque is een zacht, vrijwel onzichtbare laag op de tand. Het bestaat uit etensresten, speeksel en bacteriën die zich in de mond begeven. Tandplaque gaat tussen de tanden zitten en onder het tandvlees. Daar kan het zich ophopen en problemen veroorzaken zoals parodontitis. Wanneer tandplaque niet dagelijks wordt verwijderd, hoopt het zich op en vormt een verharde laag, zogenaamd tandsteen.

Hoe voorkom ik tandplaque en tandsteen bij mijn huisdier?

De enige efftectieve manier is het dagelijks poetsen van het gebit van uw huisdier. U kunt hiervoor een tandenborstel of vingertandenborstel gebruiken in combinatie met tandpasta (speciaal voor dieren omdat zij niet tegen de methol in mensentandpasta kunnen). Bouw dit geleidelijk op en verwacht in het begin niet teveel van uw dier. Hoe uw dier langzaan kunt laten wennen ziet u in dit filmpje. Wilt u graag een persoonlijke instructie? Maak dan een afspraak bij onze gebitsassistentes.

Wat als poetsen niet lukt?

Dan zijn er alternatieven zoals speciale voeding met een reinigende werking, Orozyme® poeder dat de tandplaque via het speeksel verweekt, antibacterieel mondwateren en kauwstaven. Al deze materialen helpen bij de verzorging van het gebit van uw huisdier. Niets is echter zo goed als poetsen. Wanneer bij controle blijkt dat ondanks bovenstaande maatregelen zich teveel tandsteen of tandplaque vormt, dan adviseren wij het gebit van uw huisdier grondig te laten reinigen. Hiermee voorkomt u de ontwikkeling van parodontitis en het verlies van tanden of kiezen bij uw huis