Gedrag

5 fouten die kunnen leiden tot gedragsproblemen bij de kat

Alle gedragsproblemen hebben een oorzaak, en u kan bijdragen aan deze oorzaak zonder dat u het weet. Gedragsproblemen bij katten zijn vaak complex en moeilijk te behandelen. Het is soms verschikkelijk wanneer de kat overal plast behalve in zijn/haar kattenbak of wanneer de kat zonder waarschuwing opeens agressief gedrag vertoond. Deze gedragingen ontstaan vaak niet uit zichzelf. Er is eigenlijk altijd een aanleiding waarom deze gedragsveranderingen ontstaan. Veel van dit onplezierige gedrag kan voorkomen worden. Ze ontstaan vaak door onwetendheid of onbegrip van hun baasjes.

Hieronder vindt u de 5 meest gemaakte fouten die kunnen leiden tot gedragsproblemen bij de kat:

1. Het niet bezoeken van de dierenarts na een plotselinge gedragsverandering

Vaak concludeert de eigenaar dat het buiten de kattenbak plassen, agressie en terugtrekken gedragsveranderingen zijn. Omdat katten hun ziekte goed kunnen verbergen, kunnen gedragsveranderingen ook indicaties zijn voor medische aandoeningen die directe aandacht nodig hebben.. Veranderingen in gedrag kunt u alleen concluderen indien alle medische oorzaken zijn uitgesloten door een dierenarts.

2. Onvoldoende aandacht voor de kattenbak

Het naast de bak poepen of plassen is een vaak gezien gedragsprobleem. Het is tevens één van de meest voorkomende oorzaken waarom katten door hun baasjes worden afgestaan aan het asiel. De meest voorkomende oorzaak van dit probleem is het onvoldoende schoonhouden van de kattenbak, een niet passende kattenbak, het positioneren van kattenbakken op slechte locaties en het plaatsen van te weinig kattenbakken.

Dit probleem kan worden voorkomen door toepassing van een aantal basisregels:

  • Maak de kattenbakken minimaal eenmaal per dag schoon en was ze ook regelmatig uit.
  • Plaats de kattenbak op een gemakkelijke locatie voor de kat. Niet in de hoek, niet in de kast of onder de trap en niet allemaal bij elkaar in 1 kamer.
  • Kies een comfortabele kattenbak die voldoende groot is. De ene kat houdt van een dichte bak, de andere van een open bak. De kattenbak moet op zijn minst 1,5x de lengte hebben van de kat.
  • Zorg ervoor dat er genoeg kattenbakken beschikbaar zijn. Richtlijn is zoveel kattenbakken als het aantal katten +1.

3. Het snel en niet voldoende rustig introduceren van een nieuwe kat

Een veelgemaakte fout door katteneigenaren is het forceren van een kennismaking tussen twee katten. Katten zijn territoriaal en accepteren niet direct andere katten in hun territorium. Het te snel introduceren van katten leidt tot geweld en onprettige situaties. Houdt de katten in het begin gescheiden van elkaar en introduceer ze geleidelijk aan elkaar dit kan soms een maand of langer duren. Vraag voor hulpmiddelen en advies hierbij uw dierenarts of de kattengedragstherapeut.

4. Gebruik van handen tijdens spel

De meeste mensen kunnen het niet laten om hun handen te gebruiken wanneer ze met kittens spelen. Katten en kittens waarmee gespeeld wordt met de handen begrijpen vaak niet hun grenzen en kunnen daardoor soms bijten en krabben om maar aandacht te krijgen.

De kat begrijpt het verschil niet tussen gestraft worden met  de hand en spelen met de hand. Gebruik daarom speeltjes om met de kat te spelen in plaats van handen.

5. Het adopteren van een tweede of een derde kat die een slechte match is met de andere katten.

Het adopteren van een tweede of derde kat kan een goede zaak zijn, als het een goede match betreft. Een fout die vaak gemaakt wordt is het adopteren van een kitten als maatje voor een oudere huiskat. Het leeftijdsverschil kan een probleem zijn waardoor de oudere kat gestressed raakt. Het kitten heeft geen maatje om mee te spelen. Kitten zijn heel actief en willen continu spelen terwijl oudere katten liever een dutje doen. Sommige oudere katten kunnen daarom agressief reageren. Zoek daarom naar een maatje van dezelfde leeftijd en