Tandvleesontsteking

Een ontsteking van het tandvlees wordt ook wel gingivitis genoemd. In het geval van gingivitis heeft de ontsteking van het tandvlees nog niet de structuren van het parodontium (steunweefsel van de tand) aangetast, waardoor er onomkeerbare schade ontstaat aan de tand.

Het is daarom van groot belang dat gingivitis op tijd wordt herkend en dat er preventieve maatregelen worden genomen om het ernstiger worden van deze aandoening te voorkomen. De preventieve maatregelen zijn er met name op gericht om het gebit zo schoon mogelijk te houden, het aantal bacteriën in de mond te controleren en plaque en tandsteen te verwijderen.

Er zijn een aantal manieren waarop u dit voor uw huisdier kunt doen:

De allerbeste maatregel is het poetsen van de tanden van uw hond of kat. Belangrijk is dat u hiermee vroeg in het leven van uw dier begint, dus alvoor er problemen zijn. Zo went uw huisdier aan het poetsen van de tanden en zal dit niet erg vinden. Voor het poetsen van de tanden van uw huisdier kunt u gebruik maken van een tandenborstel, vingertandenborstel, gaasje of elektrische tandenborstel in combinatie met speciale tandpasta voor dieren. Bekijk via onze instructie video's hoe u uw hond of kat langzaam laat wennen aan het poetsen.

Als poetsen niet lukt zijn er een aantal andere dingen die u kunt doen om de vorming van tandplaque en tandsteen te minimaliseren. Let wel! Dit zijn hulpmiddelen. Niets is beter dan het poetsen van de tanden of het professioneel laten reinigen van het gebit. Deze hulpmiddelen helpen wel maar zijn duidelijk veel minder effectief. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Speciale voeding zoals Dental van Royal Canin® Dental of T/D van Hill's®.
  • Orozyme® kauwsticks, kauwstrips of poeder
  • Mondwater

Wanneer zelf reinigen niet lukt, of de ondersteunende maatregelen onvoldoende effect hebben, dan is het nodig de tanden van uw dier eens in de zoveel tijd professioneel te laten reinigen om verergering van het probleem te voorkomen.