Aandacht weegt zwaarder dan gewicht

JOUW KAT BEDELT OM MEER DAN ALLEEN ETEN
Wanneer jouw kat bedelt, is zij niet per se op zoek naar eten of snoepjes. Als je haar iets te eten geeft elke keer dat ze bedelt, kan dat leiden tot teveel eten en overgewicht. In plaats van
haar te belonen met eten, wordt je kat ook blij als je haar beloont door met haar te spelen of haar te aaien. Ze zal al snel haar eigen gedrag gaan associëren met andere soorten beloning, waardoor ze niet altijd voer of snoepjes meer verwacht.

VOEDING OP MAAT HELPT!
• Zorg voor routine in het voedingsschema.
• Geef meerdere keren per dag een kleine portie in plaats van een volle voerbak die altijd vrij toegankelijk is.
• Geef geen etensrestjes. Het voedsel dat wij eten heeft bijna nooit de juiste balans in nutriënten voor katten.
• Maak er een spelletje van: pak een gezonde beloning of een paar brokjes van de dagportie van je kat, gooi deze rond en laat haar de beloning achterna jagen.
• Vraag je dierenarts naar speciale dieetvoeding, om je kat een verzadigd gevoel te geven tussen de maaltijden door en haar veilig te helpen afvallen.


SPELEN HELPT!
Katten houden van eten, maar ze houden ook van spelen. Katten vinden het fijn om te ontdekken, om te klimmen op de krabpaal en te spelen met hun speeltjes.

BEWEGING HELPT!
Van beweging wordt je kat niet alleen fitter; het heeft ook allerlei andere positieve effecten. Laat haar de buitenwereld ontdekken. Stimuleer beweging bij binnenkatten met een spannende krabpaal, denkspelletjes en voerpuzzels, of door het voerbakje regelmatig te verplaatsen of hogerop te zetten.

AAIEN HELPT!
Katten hebben een ‘liefdeshormoon’ dat vrijkomt zodra ze worden geaaid. Van aaien, knuffelen en borstelen wordt jouw kat blij en rustig. Aai je kat regelmatig en na verloop van tijd heeft ze liever fysieke aandacht dan een snoepje.