Bloeddrukmeting

Het meten van de bloeddruk kan nodig zijn om te evalueren of uw dier last heeft van een te hoge of te lage bloeddruk. De bloeddruk wordt met name gemeten bij katten met hart-, nier-, en schildklierproblemen. De bloeddruk kan ook gemeten worden wanneer er om andere redenen het vermoeden bestaat van een hoge bloeddruk, bijvoorbeeld bij plotselinge bloedingen in het oog.

Hoe meten we de bloeddruk bij uw dier?

De bloeddruk wordt het liefst gemeten bij een dier in rust. Hiertoe nemen we een rustige omgeving en is het belangrijk dat u als eigenaar uw dier gerust stelt.
Er wordt een band aangebracht om de voorpoot of de staart van uw huisdier. Deze wordt rustig opgepompt en de bloeddruk wordt gemeten. Op de kliniek in Echt hebben we zelfs een apparaat dat alles zelf automatisch doet, nog sneller, eenvoudiger en minder stressvol.
Er worden een serie (meerdere) metingen uitgevoerd welke worden gemiddeld. Hierbij wordt ook rekening gehouden met het stressniveau van uw dier. Mogelijk wordt u verzocht om de metingen op korte termijn nogmaals te laten herhalen.

De normale bloeddruk bij de kat is tot 140 mmHg. Bij een achtereenvolgens gemeten bloeddruk van hoger dan 150 mmHg spreken we van verhoogde bloeddruk.

Wilt u meer lezen over een verhoogde bloeddruk bij katten klik dan hier.