Bloedgroepbepaling kat bij ons mogelijk!

Wij bieden nu ook de mogelijkheid voor bloedgroepbepaling bij uw kat!

Op onze vestiging in Echt is het met behulp van een sneltest een sneltest mogelijk om de bloedgroep van uw kat te bepalen. Katten hebben 3 verschillende bloedgroepen A, B en AB. Wanneer een kat of kitten in contact komt met de verkeerde bloedgroep kan dit fatale gevolgen hebben.

Voor wie is deze bloedgroep bepaling interessant:

  • Natuurlijk voor iedereen die graag de bloedgroep van zijn/haar kat wil weten
     
  • Voor fokkers

Een belangrijke oorzaak van sterfte van kittens is isoerythrolysis neonatalis. Deze ziekte ontstaat doordat kittens een andere bloedgroep hebben dan hun moeder. De kittens drinken melk bij hun moeder dat afweerstoffen bevat tegen de rode bloedcellen van het kitten. Wanneer het kitten de melk drinkt worden de rode bloedcellen van het kitten afgebroken waardoor een hele ernstige bloedarmoede ontstaat. Dit syndroom zien we meestal enkele dagen na de geboorte, waarbij de kittens bleke en gele slijmviezen krijgen. Wanneer de kittens tijdig overgaan op kunstmelk lost het probleem zich op.
Om dit te voorkomen kan ook voor de dekking de bloedgroep van de vader en de moeder bepaald worden. Al naar gelang de uitkomst kan het risico voor de kittens worden ingeschat.

  • Voor patiënten die (mogelijk) een bloedtransfusie nodig hebben t.g.v. bijvoorbeeld bloedarmoede of een operatieve ingreep. In tegenstelling tot de hond, waarbij men zonder bloedgroepbepaling veilig een eerste transfusie kan doen, kan dit bij de kat niet. Het weten van de bloedgroep is noodzakelijk.