Bloedonderzoek

Wij kunnen diverse bloedonderzoeken verrichten bij uw kat.

Bloedonderzoek voorafgaand aan een narcose

Wij adviseren bij senior dieren voorafgaande aan een narcose voor operatie of gebitsbehandeling eerst een bloedonderzoek. Katten zijn senior vanaf zo'n 10 jaar leeftijd. Bij deze dieren is het belangrijk om de lever en nieren te onderzoeken met behulp van bloedonderzoek. Deze organen moeten namelijk de narcosemiddelen kunnen verwerken die tijdens een narcose toegediend worden.
 

Zowel in Roermond als in Echt beschikken we inmiddels over de allernieuwste uitgebreide bloedapparatuur. Dit betekent dat we nu vergelijkbaar zijn met een professioneel lab en alle bloedonderzoeken zelf kunnen uitvoeren. Het voordeel voor u en uw dier is dat we op dezelfde dag nog een uitslag hebben van het complete bloedbeeld van uw dier!

Met dit apparaat (zie hierboven) kunnen we ook de volgende bloedonderzoeken doen:

Rode en witte bloedbeeld

Dit houdt in dat we kunnen kijken naar bloedarmoede, een tekort aan bloedplaatjes en we kijken of er sprake is van ontsteking, acuut of chronisch.

Natrium/Kalium

De waardes natrium en kalium in het bloed zijn erg van belang bij kritieke patiënten. Bij dieren die ernstig braken of diarree hebben worden vaak afwijkende waardes gemeten en deze moeten dan gecorrigeerd worden via infusen.
In Echt beschikken we over een 24 uurs opname en hebben we de mogelijkheid deze waardes te meten en dieren optimale zorg te bieden.Deze waardes zijn overigens ook van belang bij verdenking op de ziekte van Addisson.

Bloedonderzoek bij diverse ziektes

Op beide locaties kunnen we nog veel meer bepalingen doen o.a:

  • galzuren: belangrijk onderzoek als er sprake is van een leverprobleem;
  • schildklierbepaling: bij verdenking op een schildklierprobleem bij de hond of kat;
  • ammoniak: bij verdenking op een aangeboren leverafwijking.   
  • alvleesklier specifiek lipase: bij verdenking op acute alvleesklierontsteking                                                        

Virustesten

Met name bij katten testen we geregeld op kattenleukemie en kattenaids. Dit kunnen we met bloedonderzoek ook zelf bepalen op de klinieken in Echt en Roermond.