Bloedonderzoek

 Wij kunnen diverse bloedonderzoeken verrichten bij uw huisdier.

Bloedonderzoek voorafgaand aan een narcose

Wij adviseren bij senior dieren voorafgaande aan een narcose voor operatie of gebitsbehandeling eerst een bloedonderzoek. Kleine hondjes zijn senior vanaf 10 jaar en grote honden gemiddeld vanaf 8 jaar leeftijd, afhankelijk van de rasgrootte. Bij deze dieren is het belangrijk om de lever en nieren te onderzoeken met behulp van bloedonderzoek. Deze organen moeten namelijk de narcosemiddelen kunnen verwerken die tijdens een narcose toegediend worden.

Zowel in Roermond als in Echt beschikken we inmiddels over de allernieuwste uitgebreide bloedapparatuur. Dit betekent dat we nu vergelijkbaar zijn met een professioneel lab en alle bloedonderzoeken zelf kunnen uitvoeren. Het voordeel voor u en uw dier is dat we op dezelfde dag nog een uitslag hebben van het complete bloedbeeld van uw dier!
In Herten en Susteren hebben we nu ook een bloedapparaat waarmee we een groot deel van alle onderzoeken ter plaatste kunnen uitvoeren.

Met dit apparaat (zie hierboven) kunnen we ook de volgende bloedonderzoeken doen:

Rode en witte bloedbeeld

Dit houdt in dat we kunnen kijken naar bloedarmoede, een tekort aan bloedplaatjes en we kijken of er sprake is van ontsteking, acuut of chronisch.

Natrium/Kalium

De waardes natrium en kalium in het bloed zijn erg van belang bij kritieke patiënten. Bij dieren die ernstig braken of diarree hebben worden vaak afwijkende waardes gemeten en deze moeten dan gecorrigeerd worden via infusen.
In Echt beschikken we over een 24 uurs opname en hebben we de mogelijkheid deze waardes te meten en dieren optimale zorg te bieden.Deze waardes zijn overigens ook van belang bij verdenking op de ziekte van Addisson.

Cortisolmeting

Bij monitoren van medicatie voor behandeling van de ziekte van Cushing.

Bloedparasieten

Bij verdenking op een infectie door een bloedparasiet bij dieren die in Zuid-Europa zijn geweest.

Bloedonderzoek bij diverse ziektes

Op beide locaties kunnen we nog veel meer bepalingen doen o.a:

  • galzuren: belangrijk onderzoek als er sprake is van een leverprobleem;
  • schildklierbepaling: bij verdenking op een schildklierprobleem bij de hond of kat;
  • ammoniak: bij verdenking op een aangeboren leverafwijking.   
  • alvleesklier specifiek lipase: bij verdenking op acute alvleesklierontsteking                                                        

Progesteronbepaling

Wij kunnen i.v.m. het bepalen van het juiste dektijdstip op de kliniek in Echt en Roermond een progesteron meting doen bij uw teef. Wilt u hier meer over lezen klik dan op de volgende link: progesteronbepaling