Progesteronbepaling

Waarom wordt de progesteronbepaling gedaan?

Om het juiste moment van eisprong van een teef en daarmee het juiste moment van dekken vast te kunnen stellen is het mogelijk om het gehalte van het hormoon progesteron in het bloed van de teef te bepalen. Net voor de eisprong zal het progesterongehalte gaan stijgen. Bereikt deze een bepaalde waarde dan kunnen we stellen dat de eisprong heeft plaatsgevonden. U zult vervolgens van ons een advies krijgen wat het juiste dekmoment is voor de teef.

Het normale verloop van het progesterongehalte

Het progesterongehalte bij een teef in de hormonaal inactieve periode is < 3 nmol/l. De eisprong vindt plaats bij een progesteron > 16 nmol/l. (Deze waardes kunnen wisselen per apparaat/meetmethode). 

Wanneer moet u het progesterongehalte laten meten bij uw teef?

Vanaf het moment dat u de loopsheid opmerkt bij uw teef (bloedverlies, gezwollen geslachtsopening) kan het progesterongehalte bepaald worden. Hiertoe wordt een bloedmonster afgenomen bij uw hond. Blijkt dit nog vrij laag te zijn dan krijgt u het advies om 2-3 dagen later het progesterongehalte nogmaals te laten bepalen. Komt het progesterongehalte van uw teef reeds in de buurt van de gewenste waarde zoals bij eisprong, dan vragen we u het progesterongehalte de volgende dag nogmaals te laten controleren. Een vast patroon van controles is er dus NIET, elke teef is anders. Het is zelden het geval dat we bij de eerste keer prikken het gewenste resultaat hebben. De ene teef stijgt snel, de andere langzaam. De ene teef is op 8 dagen loopsheid al zover, de andere op 13 dagen.

Progesterongehaltes worden in de regel voor 9.00 uur geprikt zodat we u rond het middaguur de uitslag kunnen geven. indien nodig kunt u dan nog dezelfde dag actie ondernemen.

Informeer ook naar ons “Voortplantingsbegeleidingspakket” Dit pakket bestaat uit 3 progesteronbepalingen en een echo dracht op 28 dagen, samen voor een aantrekkelijk tarief.

Bij vragen kunt u gerust contact opnemen met onze assistentes.