castratie kater

Overweegt u uw kater te laten castreren? Maar bent u er nog niet helemaal uit? Dan geven wij u de informatie die u nodig heeft om uw beslissing wat gemakkelijker te maken.

Redenen om uw kater te laten castreren.

  • Overmatig territoriaal gedrag. Bij katers is dit met name het sproeien van sterk geurende urine in huis. (dit gedrag begint meestal in de puberteit rond 7-8 maanden leeftijd)
  • Agressief en dominant gedrag. Ongecastreerde katers vechten over het algemeen veel meer dan gecastreerde katers.
  • Minder neiging tot ver weg lopen. Van nature zit het in ongecastreerde katers om dagelijks een grote ronde te maken langs alle poezen in de buurt. Het risico op het oplopen van vecht- en bijtwonden en (sexueel) overdaagbare ziektes is daardoor aanzienelijk groter.
  • Aanwezigheid van een poes in huis
  • Geboortebeperking. In Nederland zijn zwerfkatten genoeg. Casteren van zowel katers als poezen draagt er aan bij om dit binnen de perken te houden.

Nadelen van castratie zijn mogelijke toename in lichaamsgewicht. Het aankomen in gewicht is te ondervangen door na de castratie te starten met een afgewogen hoeveelheid voeding per dag van een voer speciaal voor gecastreerde katten. Zo voorkomt u dat uw kater te dik wordt na de castratie. Voor vragen of begeleiding hierin kunt u gratis een afspraak maken bij één van onze diëtistes (Marijke in Echt en Anita in Roermond).

In verband met sproeien en geslachtsrijpheid adviseren wij uw kater te laten castreren op een leeftijd van 6-7 maanden.

De operatie

Op de dag van de operatie brengt u uw kat s’ochtends naar de praktijk. Het is belangrijk dat uw kat nuchter is. Dat betekent dat uw kat vanaf de avond voor de operatie (19.00) niet meer mag hebben gegeten. Water drinken mag wel. Uw kat wordt door een van onze assistentes opgenomen en achter in een dierverblijf geplaatst. Er wordt met u een tijd afgesproken waarop u de kat weer kunt ophalen.

Vooraf aan het toedienen van de narcose ondergaat uw kat eerst een pre-anaesthetisch onderzoek Imagewaarbij het hart, de longen en de slijmvliezen worden nagekeken. Daarnaast krijgt uw kat per injectie een pijnstiller toegediend. Vervolgens vindt de operatie plaats. Beide teelballen worden verwijderd en er worden geen hechtingen geplaatst.

Wanneer u uw kat ophaalt bespreekt onze assistente met u de punten waar u de eerste dagen op moet letten.  Zo is het verstandig de dag van de operatie de kat wat lichtverteerbare voeding te geven en mag de kat de eerste dagen niet naar buiten. Indien uw kat de neiging heeft veel aan de operatie wond te likken dient u een kattenshirt of een kraag aan te trekken. Wij adviseren ook gedurende de eerste dagen na de operatie uw kat pijnstilling te geven in de vorm van vloeibare Metacam.

Houdt er wel rekening mee dat castratie niet betekent dat meteen alle testosteron uit het lichaam is verdwenen. Het hormoon testosteron blijft tot 6 weken in de bloedsomloop circuleren waardoor het even duurt voordat we echt wat kunnen zeggen over de invloed van de castratie op het gedrag van de kat.