castratie reu
Net zoals teefjes kunnen ook reuen een castratie ondergaan. Bij de castratie wordt de reu onvruchtbaar gemaakt. Er zijn veel verschillende redenen waarom men over kan gaan tot castratie van een reu. In tegenstelling tot bij de teef, waarbij er veel medische voordelen bestaan van castratie (zoals minder kans op kwaadaardige melkkliertumoren, geen kans op baarmoederontsteking etc), zijn er bij de reu relatief weinig medische voor- of nadelen.
Redenen voor castratie van een reu:
- Ongewenst territoriaal of seksueel hyperactief gedrag
- Overmatige afscheiding vanuit de penis
- De aanwezigheid van een niet gecastreerde teef in huis of in de omgeving
- Voorkomen van testikeltumoren bij reuen met 1 bal in de buik (echter het risico op het ontstaan van testikeltumoren bij reuen met 1 bal in de buik is zeer klein).
- Ter behandeling van goedaardige prostaatvergroting
- Ter behandeling van hernia perinealis of anaalkliertumoren
- Ter behandeling van testikelkanker
Voor sommige reuen kan castratie echt een verbetering geven in bijvoorbeeld gedrag of ongemak van de aanwezigheid van loopse teefjes. Echter de castratie kan ook nadelen met zich meebrengen:
- De reu wordt vaak wat rustiger. Dit is bij de meeste reuen juist gewenst maar kan in sommige gevallen ook ongewenst zijn.
- Na castratie hebben dieren vaak de neiging tot gewichtstoename. Wanneer u na de castratie de voeding met 1/4 tot 1/3 reduceert wordt dit probleem voorkomen.
- Vachtverandering. Bij sommige rassen is bekend dat een castratie een ongewenste verandering in de vacht teweeg kan brengen. Met name honden met een halflange tot lange dubbele vacht kunnen na castratie een pluizige vacht krijgen. Nogmaals dit geldt niet voor alle langharige honden maar is een risico.
Naar aanleiding van de reden van castratie en in overleg met uw dierenarts kan gekozen worden voor verschillende vormen van castratie.
Chemische castratie
De chemische castratie gebeurt, zoals het woord al zegt, met behulp van medicijnen in plaats van met een chirurgische ingreep.
Voordeel van een chemische castratie is dat uw hond geen operatieve ingreep hoeft te ondergaan, uw hond (mocht het een oude of zieke hond zijn) hoeft niet onder narcose. Daarnaast is dit met name voor honden met gedragsproblemen de perfecte manier om te testen of een castratie werkelijk het ongewenste gedrag van uw hond zal verminderen. Want niet in alle gevallen zal castratie leiden tot de oplossing van een gedragsprobleem.
De chemische castratie is dus volledig omkeerbaar.
Suprelorin
Suprelorin is een chemische castratie in de vorm van een microchip die onder de huid wordt ingebracht, meestal in de hals. Suprelorin bevat de stof Desloreline (GnRH agonist) welke de productie van testosteron gedurende een bepaalde tijd stil legt. Er zijn twee verschillende chips verkrijgbaar:
Chip met een werkzaamheid van ongeveer 6 maanden
Chip met een werkzaamheid van ongeveer 12 maanden
U kunt zelf kiezen welke chip het beste bij u en uw hond past. Nadat de chip wordt ingebracht kunnen de testosteron gerelateerde problemen de eerste twee weken wat toenemen. Na 4-6 weken is de chip volledig werkzaam en houdt al naar gelang welke chip u kiest 6-12 maanden (maar soms ook langer) aan. Zo kunt u rustig bekijken of het gewenste effect wordt bereikt en of u eventuele definitieve castratie overweegt. Daarnaast is het natuurlijk ook mogelijk om, indien gewenst, de chip onbeperkt te herhalen (zonder negatieve bijwerkingen).
Operatieve castratie
Wanneer u toch een definitievere vorm van castratie wenst dan verloopt deze chirurgisch. Voorafgaand aan de ingreep wordt uw hond lichamelijk onderzocht. Vervolgens wordt uw hond onder narcose gebracht. Na het scheren en desinfecteren van de huid worden via een kleine snede net voor het scrotum de twee testikels verwijderd. De snede wordt onderhuids gehecht zodat er geen hechtingen aan de buitenkant zichtbaar zijn. Voor de hond is het een relatief kleine ingreep. Wel is het van belang dat de hond niet aan de wond likt en dat u de wond dagelijks controleert. Zeker de eerste dagen kan het gebied rondom de wond nog wat blauw, paars of gezwollen zijn. Vanzelfsprekend krijgt uw hond voor de eerste dagen na de ingreep pijnstilling mee.
Houd er wel rekening mee dat na castratie de testosteron hormonen nog ongeveer 6 weken actief blijven in het lichaam, waardoor het echte effect pas na die tijd merkbaar is. Daarnaast zijn sommige reuen in de eerste weken na castratie nog vruchtbaar! Pas hier dus ook mee op.
Overweegt u castratie of heeft u nog vragen. Neem dan contact op met één van onze assistentes of overleg met uw dierenarts.