Tandheelkundige spoedgevallen

Er zijn een aantal tandheelkundige spoedgevallen, waarvoor het raadzaam is uw dierenarts direct te raadplegen. Dit is vaak niet omdat het al dan niet levensbedreigende situaties zijn, maar omdat, als er binnen een bepaalde termijn behandeld wordt, een tand of element gered kan worden en nog functioneel kan zijn voor uw hond.

  • Luxatie of uitbreken van een (hoek)tand

Soms zien we dat in bijvoorbeeld en stoeipartij een tand uitbreekt. Wanneer deze snel terug op zijn plek wordt gezet en wordt gefixeerd, dan kan de tand weer vastgroeien in de tandkas. Soms is de bloedvoorziening van de tand aangetast en zal de tand toch helaas dood gaan. Als deze wel goed weer vastzit in de tandkas, dan kan de tand verder behandeld worden met een wortelkanaalbehandeling en is deze nog steeds voor de hond functioneel.

  • Afbreken van een stuk (hoek)tand

Wanneer uw huisdier een tand afbreekt en u wilt de tand voor uw huisdier behouden, dan is het belangrijk dit binnen 48 uur te behandelen (hoe sneller hoe beter). Een zogenaamde vital pulp therapie kan de tand redden

  • Kaakfractuur of kaak uit de kom

Tand sparende ingrepen hebben alleen zin en worden alleen uitgevoerd, als het voor het dier essentiële en functionele tanden zijn zoals hoektanden en grote kiezen die van belang zijn voor de kauwfunctie.