Echocardiografie

Afbeelding
echo hart

Onze kliniek maakt op hoog niveau echo's van het hart.

 Wij hebben een modern echo-apparaat in huis met veel mogelijkheden en prachtige beelden.

Waarvoor is echocardiografie geschikt?

Honden en katten met een hartprobleem zijn van harte welkom voor dit uitgebreide onderzoek. Op basis van dit onderzoek kan de dierenarts een diagnose stellen en vaak ook bepalen welke therapie geschikt is.

Hieronder volgen 2 filmpjes van een hond met een lekkende hartklep. Op het eerste filmpje ziet u de linker boezem en kamer van het hart van deze hond in beeld. Met daartussen de hartklep:

Het 2e filmpje is hetzelfde hart maar nu is de lekkage bij de hartklep duidelijk in beeld gebracht met behulp van een speciale kleurentechniek (doppler).
De groene kleur hoor je normaal niet te zien. Door de lekkage stroomt een deel van het  bloed terug in tegenovergestelde richting, deze mengeling geeft een groene kleur in beeld:

Preventief onderzoek

Sommige rassen hebben meer last van hartproblemen dan andere. Het is heel nuttig om het hart van die dieren preventief te onderzoeken. Dieren met hartproblemen kunnen van de fokkerij uitgesloten worden. En dieren met een gezond hart geven juist een goede basis voor de fok. Bij grote hondenrassen is een screenend onderzoek op CCM of DCM nuttig. Met onze kennis en apparatuur kunnen wij u hierbij goed van dienst zijn.