Ectopische ureteren screening (hond)

Ectopische ureteren zijn verkeerd aangelegde urineleiders. (Ureter = urineleider.) Bij deze aandoening loopt de urine niet of slechts gedeeltelijk naar de blaas. Bij reuen kan de urine naar de zaadleider en prostaat lopen, bij teefjes naar de baarmoeder en vagina. 

Wij onderzoeken Duitse Briard club honden op het voorkomen op ectopische ureteren. Ook andere rassen komen in aanmerking voor dit onderzoek.

Het onderzoek

Uw hond wordt vlak voor het bekken geschoren. Dit is een klein plekje dat niet opvalt als de hond staat. Hij krijgt een injectie furosemide, waardoor hij meer urine gaat aanmaken.

Echo

  • Na de injectie bekijken we de nieren op een echo. Binnen enkele minuten weten we of de nieren er normaal uitzien.
  • Vervolgens onderzoeken we de blaas. Op de blaaswand zelf is soms een gestuwde urineleider te zien. Op kleurenbeelden (Doppler onderzoek) kijken we naar de overgang van de urineleider naar de blaas.
  • Met de Doppler-beelden bepalen we ook hoeveel afstand er is tussen de uitmonding van de urineleider en de blaashals. Dit is meestal 1 cm, maar er lijkt een natuurlijke variatie aanwezig te zijn.

Nieren

Tijdens het onderzoek bekijken we of er een gestuwde ureter is, met eventuele nierschade als gevolg. Helaas is dit soms het geval, zonder dat de hond zichtbaar ziek was.

Behandeling

Wanneer ectopische ureteren vroeg vastgesteld worden, kunnen we meestal door een operatie verdere schade aan de nieren voorkomen.

Echobeelden

Hieronder staan enkele echobeelden van dit onderzoek.

Image

Echobeeld van een nier

 

Image

Uitmonding ureter in de blaas. Het rode "vaantje" is urine die
de blaas instroomt. Het rechter gele puntje is de blaashals.

 

Image

Dwarsdoorsnede van de blaas met instroom van urine links.

 

Image

En van rechts