Ectopische ureteren screening (hond)

Ectopische ureteren zijn verkeerd aangelegde urineleiders. (Ureter = urineleider.) Bij deze aandoening loopt de urine niet of slechts gedeeltelijk naar de blaas. Bij reuen kan de urine naar de zaadleider en prostaat lopen, bij teefjes naar de baarmoeder en vagina. 

Naast patiënten met passief urine verlies onderzoeken wij meerdere rassen preventief op het voorkomen op ectopische ureteren. (Briard, Labrador retriever, Golden Retriever, Entlebucher). 

Het onderzoek

Uw hond wordt vlak voor het bekken geschoren. Dit is een klein plekje dat niet opvalt als de hond staat. Hij krijgt een injectie furosemide, waardoor hij meer urine gaat aanmaken.

Echo

  • Na de injectie bekijken we de nieren op een echo. Binnen enkele minuten weten we of de nieren er normaal uitzien.
  • Vervolgens onderzoeken we de blaas. Op de blaaswand zelf is soms een gestuwde urineleider te zien. Op kleurenbeelden (Doppler onderzoek) kijken we naar de overgang van de urineleider naar de blaas.
  • Met de Doppler-beelden bepalen we ook hoeveel afstand er is tussen de uitmonding van de urineleider en de blaashals.

Nieren

Het is belangrijk om ook de nieren in het onderzoek te bekijken om vroegtijdig nierschade te herkennen. Een gestuwde ureter geeft natuurlijk ook een gestuwd nierbekken met nierschade als gevolg. Een eenzijdige nieraantasting word in een bloedonderzoek niet herkend zolang de andere nier nornaal functioneerd. Zijn beide nieren aangetast dan is het mogelijk dat ook in het bloedonderzoek nierschade aan wordt getoond.

Behandeling

Wanneer ectopische ureteren vroeg vastgesteld worden, kunnen we meestal door een operatie verdere schade aan de nieren voorkomen. Deze operatie wordt binnen onze kliniek regelmatig uitgevoerd waardoor we over uitgebreide ervaring beschikken.

Echobeelden

Hieronder staan enkele echobeelden van dit onderzoek.

Image

Echobeeld van een nier

 

Image

Uitmonding ureter in de blaas. Het rode "vaantje" is urine die
de blaas instroomt. Het rechter gele puntje is de blaashals.

 

Image

Dwarsdoorsnede van de blaas met instroom van urine links.

 

Image

En van rechts