Gebruik van de Aerokat

Gebruik van de Aerokat

De aerokat is een speciaal voor de kat ontworpen inhalatiesysteem. Met behulp van dit systeem kan medicatie per inhalatie worden toegediend. Het systeem wordt ingezet voor bepaalde longaandoeningen zoals astma.

Bij de meeste katten vergt het enige oefening en geduld om de aerokat te gebruiken, maar dit is het zeker waard. Het is een veel effectievere manier van het toedienen van medicatie voor longpatiënten, dan bijvoorbeeld tabletten. Daarnaast hebben inhalatie medicaties veel minder bijwerkingen dan tabletten.

De aerokat bestaat uit een aantal onderdelen:

1. Het masker

2. De kamer

3. De koppeling voor de inhalator

Het masker is een zacht masker en komt in verschillende maten. Kies de juiste pasvorm voor uw kat. De kamer is het grote doorzichtige stuk van de inhalator. Hierin wordt het medicament via de inhalator ingebracht. De kamer bevat een ventiel (klepje) waaraan u het aantal ademhalingen van uw kat kunt tellen. Aan de achterzijde van de kamer zit een rubberen verbindingsstuk hierin kunt u de vernevelaar of inhalator plaatsen.

Gebruik van de Aerokat

Laat uw kat voor het gebruik eerst aan de aerokat wennen. Leg hem op tafel zodat uw kat rustig kan onderzoeken en ruiken. Oefen vervolgens eerst een aantal keren alleen met het masker. Laat uw kat het masker ruiken en plaats het voorzichtig een aantal keren over de neus van uw kat. Zorg dat u de ogen niet bedekt en zorg dat het zo min mogelijk stress geeft. Wanneer dit goed gaat kunt u de Aerokat in gebruik nemen.

1. Plaats het juiste masker op de inhalator

2. Plaats de vernevelaar/inhalator aan de achterzijde in de daarvoor bestemde rubber uitsparing. Let op: de meeste vernevelaars moet u voor aanbrengen even schudden.

3. Druk de vernevelaar in zodat het medicijn in de kamer komt (let op druk de vernevelaar nooit in wanneer het masker op de neus van uw kat zit, het sissende geluid laat ze schrikken.)

4. Plaats direct de kamer met het masker op de neus van uw kat

5. Kijk naar het ventiel

6. Laat uw kat 10-15 keer in en uitademen (u kunt dit zien aan de beweging van het ventiel)

7. Verwijder het masker van de neus van uw kat.

8. Indien uw dierenarts u pufjes van meerdere soorten medicatie heeft voorgeschreven, herhaal dan stap 1 t/m 7.

Zie ook een filmpje op you tube