Gevaren in huis rond de feestdagen
De kerstboom is niet zo gezond voor uw huisdier. Heeft u een gezaagde boom, zorg er dan voor dat uw huisdier niet van het water kan drinken waar de boom in staat. Daar zijn namelijk stoffen in opgelost die de boom uitscheidt en die diarree, braken en andere maagdarmproblemen kunnen veroorzaken maar ook problemen met het zenuwstelsel. Laat dieren ook niet van de naalden en takken eten.
De kerstster werd in het verleden bestempeld als erg giftig maar in de praktijk valt het mee. Dieren krijgen er meestal maagklachten (braken, niet willen eten, erg sloom) van, die vanzelf overgaan. Heeft uw dier ervan gegeten, dan is het wel verstandig ons te raadplegen. Medicatie kan verlichting bieden als de klachten aanhouden.
Hulst bevat saponinen, die maagklachten geven. Dieren moeten voor de ontwikkeling van serieuze verschijnselen een grote hoeveelheid van de plant opeten. De bessen bevatten de grootste hoeveelheid van deze stoffen. Symptomen zijn speekselen, braken, niet eten en diarree. Daarnaast kan het dier met de kop schudden en smakken. Om irritatie van de slijmvliezen in de bek te beperken kunt u de bek spoelen met water. Over het algemeen gaan de verschijnselen binnen een dag vanzelf over
Maretak (mistletoe) is minder onschuldig. Het kan braken, diarree, grote pupillen, snel zwaar ademen, shock en in sommige gevallen dood veroorzaken. Houdt dit kerstplantje dus liever buiten de deur!
De kerstroos is ook flink giftig en bevat natuurlijke hartglycosiden die het hart krachtiger laten kloppen. Inname kan in eerste instantie darmklachten geven zoals braken en diarree, maar later ook hersenverschijnselen zoals sufheid, verlamming en hartritmestoornissen.
Als we met de feestdagen allerlei lekkers op tafel zetten, vinden we dat onze huisdieren ook iets extra's mogen. We weten dat al die suikers niet goed zijn maar ach voor een keertje...Let echter wel op met giftige etenswaren zoals chocolade, druiven, rozijnen en macademia noten, allemaal giftige etenswaren voor uw dier. Ook avocado en alliumsoorten (uien, knoflook, bieslook en prei) horen daarbij. Let er daarbij op dat uw dier niet teveel feestkilo's bijkomt. Geef een extraatje in de voerbak om bedelgedrag te voorkomen en houd dan rekening met de dagelijkse hoeveelheid voeding, zodat uw dier niet op dieet hoeft bij onze diëtistes.
Gaat u grillen of gourmetten tijdens de feestdagen? Doe dit nooit in het bijzijn van vogels! De anti-aanbaklaag van deze apparaten bevat PTFE( polytetrafluorethyleen), een stof die bij vogels ernstige acute benauwdheid kan veroorzaken als de anti-aanbaklaag oververhit raakt.