Lintwormen

Lintwormen leven in de darm van hond en kat. Ze kunnen enkele millimeters tot wel enkele meters lang worden afhankelijk van het soort lintworm. Een lintworm bestaat uit een kop, een hals en een groot aantal schakels, de zogenaamde proglottiden die gevuld zijn met tientallen eitjes.

Hoe ontstaat een besmetting met een lintworm?

De lintwormschakels zitten in de uitwerpselen of vacht van onze huisdieren, maar ook van vossen en wild in het bos. Deze schakels kunnen opgenomen worden door een ander dier: een vlo een muis of een konijn. Dit noemen we de tussengastheer. In deze tussengastheer ontwikkelt een lintworm eitje zich tot larve. Wanneer de tussengastheer wordt opgegeten door uw huisdier is de cirkel rond. De larven worden hierbij opgenomen en ontwikkelen zich in de darm van uw huisdier tot een volwassen worm.

Zijn lintwormen besmettelijk voor de mens?

Ja, lintwormen kunnen van dieren worden overgedragen op mensen. Een besmetting is vervelend maar niet echt gevaarlijk. Vaak merkt men alleen milde buikklachten. Echter, de vossenlintworm die onder anderen in de Belgische Ardennen voorkomt maar ook al reeds gevonden is in gebieden in Limburg is erg gevaarlijk voor de mens. Dit kan processen in de lever veroorzaken.

Hoe kan ik een lintworminfectie bij mijn huisdier voorkomen?

Om een lintworminfectie bij uw huisdier te voorkomen is het van belang om regelmatig uw huisdier te ontwormen met een middel dat tevens geschikt is voor de bestrijding van lintworm. Zeker als uw dier regel matig in het bos komt of bijvoorbeeld muizen vangt. Daarnaast is het heel belangrijk om ook goede vlooienbestrijding toe te passen bij uw huisdier omdat de vlo een tussengastheer is van de lintworm.

Komt u met uw huisdier regelmatig in een gebied waar de vossenlintworm heerst dan is het extra belangrijk om een goede wormbestrijding toe te passen. Hieronder ziet u het verspreidingsgebied van de vossenlintworm. U ziet dat de deze parasiet met name in limburg toch wel een risico vormt. Let als mens met name op bij het eten van wilde bessen en bramen deze kunnen de besmetting overbrengen.

Feitjes over lintwormen:

  • Meestal vertonen dieren met een lintworminfectie geen symptomen
  • Honden en katten kunnen lintworminfecties krijgen van vlooien, muizen en andere knaagdieren.
  • Om een lintworminfectie te voorkomen is ook vlooienbestrijding essentieel.