
Staar
Wat is staar?
Staar, ook wel cataract of grauwe staar genoemd, is een vertroebeling van de lens in het oog. Staar komt veel voor bij (oudere) honden, maar wordt af en toe ook gezien bij hele jonge dieren en kan zelfs erfelijk zijn. Daarnaast kan staar ontstaan ten gevolge van ontsteking of onderliggende aandoeningen zoals suikerziekte of lensloslating. Staar bij oudere dieren begint vaak klein en wordt gedurende de tijd ernstiger. Het dient echter wel te worden onderscheiden van lenssclerose wat ook vaak optreedt bij oudere dieren. In het geval van lenssclerose is er sprake van een blauwe schijn in de lenzen die wordt veroorzaakt door een verdichting in het centrum van de lens.
Links ziet u een oog met staar, rechts ziet u een oog met lenssclerose.
In de meeste gevallen zal een hond met lenssclerose nog goed kunnen zien. Bij dieren met een erfelijke vorm van staar is de progressie vaak veel sneller en ernstiger.
Erfelijkheid van staar is aangetoond bij de volgende hondenrassen: Afghaanse windhond, Amerikaanse Cocker Spaniel, Boston Terrier, Duitse Herder, Golden Retriever, Labrador Retriever, Miniatuur Schnauzer, Old English Sheepdog, Siberische Husky, Staffordshire Bull Terrier, Poedel, Welsh Springer Spaniel, West Highland White Terrier.
Symptomen
- Slecht zicht (uw dier ziet als het ware door melkglas). Verschijnselen worden in eerste instantie duidelijk bij donker en schemering.
- Blindheid
- Symptomen van onderliggende ziekte zoals suikerziekte (veel drinken, veel plassen, meer eetlust, vermageren)
- Witting van de lens in het oog.
Diagnostiek
De diagnose staar zal worden gesteld aan de hand van de symptomen en het oogheelkundig onderzoek. Tijdens dit oogheelkundig onderzoek zal het oog van uw dier nauwkeurig worden onderzocht. Er zal worden gekeken naar alle onderdelen van het oog maar met name naar de lens, de mate van staar en hoeveel van het netvlies nog zichtbaar is. Eventueel zal een middel worden toegediend dat de pupil wijder maakt zodat we beter kunnen kijken.
In geval van een ernstige staar bij met name jonge honden, zal u worden doorgestuurd naar een oogheelkundig specialist. U ontvangt hiervoor van ons een doorverwijzing.
Behandeling
Vaak zien we staar bij oudere dieren en wordt er door de eigenaar niet meer gekozen voor operatie. Als een dier slechter ziet kan het zich toch vaak nog goed redden, zolang het dier maar in zijn eigen bekende omgeving blijft.
In geval van ernstig en vroegtijdig (op jonge leeftijd) optredende staar kan gekozen worden voor chirurgisch ingrijpen. Ook hiervoor verwijzen wij u door naar een oogheelkundig specialist. Vaak wordt door deze specialist een elektroretinogram gemaakt om te kijken of het netvlies nog goed functioneert, alvorens er tot operatie wordt overgegaan.
-
In het gunstigste geval wordt het lenskapsel bij de ingreep geopend en de troebele inhoud van de lens verwijderd waarna een kunstlens wordt ingebracht. Uw huisdier zal daarna weer volledig en scherp kunnen zien.
-
In een minder gunstig geval kan er geen nieuwe lens worden geplaatst en wordt de lens verwijderd. Het gezichtsvermogen van uw huisdier zal verbeteren maar het scherp zien is lastig. Daarnaast zien de dieren de eerste tijd na de operatie de wereld op zijn kop. De hersenen passen dit echter snel aan.
Links ziet u een oog voor de staar operatie en rechts na de operatie. U ziet de kunstlens die geplaatst is.