sterilisatie poes

Wanneer u een vrouwelijk kitten aanschaft dan zal u waarschijnlijk bij het vaccinatieconsult de vraag worden gesteld of u uw kat wilt laten steriliseren. Hieronder sommen wij de voor- en nadelen van sterilisatie op. Daarnaast vindt u hieronder een beschrijving van de ingreep, de mogelijkheden en de nazorg van uw kat.

Wat is krols?

Rond de leeftijd van 6-7 maanden zal uw kat krols worden. Dit is tevens afhankelijk van het jaargetijde. ImageOver het algemeen worden katten in de winter wat minder snel krols dan in het voorjaar of de zomer. Krolsheid is een gedrag van een poes waarbij zij zal laten zien dat ze dekrijp is. Men ziet vaak dat katten erg luidruchtig en aanhankelijk worden en vooral ook de drang hebben om naar buiten te gaan. Een krolsheid treedt zo ongeveer elke drie weken op. Voor zowel de poes als voor de eigenaar is krolsheid vaak erg vervelend. Zeker als er geen dekking plaatsvindt.

Waarom steriliseren

Voordelen van steriliseren zijn:

  • Het wegnemen van het risico op zwangerschap
  • Uw kat wordt niet meer krols
  • Minder kans op baarmoederontsteking
  • Minder kans op het ontwikkelen van melkkliertumoren op latere leeftijd.

Nadelen van sterilisatie zijn er niet, behalve dat het dier een narcose moet ondergaan en dat katten na de operatie de neiging hebben om sneller dik te worden. Dit laatste probleem kan worden ondervangen door de kat een afgewogen hoeveelheid voeding te geven voor gesteriliseerde katten. Voor een juist voedingsadvies kunt u terecht bij onze diëtistes.

Ons advies is om, indien u niet met uw kat wilt fokken, uw kat te laten steriliseren op een leeftijd van 6-7 maanden (in ieder geval voor 1 jaar leeftijd ivm risico op ontwikkeling van melkkliertumoren)

Bij de sterilisatie worden chirurgisch de eierstokken verwijderd. De baarmoeder blijft zitten omdat deze Imagegeen probleem meer geeft wanneer de hormooninvloed van de eierstokken verdwijnt. Sterilisatie kan plaatsvinden via de normale chirurgische methode of via laparoscopie (kijkoperatie).

Verloop rondom sterilisatie

Op de dag van de operatie brengt u uw kat s’ochtends naar de praktijk. Het is belangrijk dat uw kat nuchter is. Dat betekent dat uw kat vanaf de avond voor de operatie niet meer mag hebben gegeten. Water drinken mag wel. Uw kat wordt door een van onze assistentes opgenomen en achter in een dierverblijf geplaatst. Er wordt met u een tijd afgesproken waarop u de kat weer kunt ophalen.

Vooraf aan het toedienen van de narcose ondergaat uw kat eerst een pre-anaesthetisch onderzoek waarbij het hart, de longen en de slijmvliezen worden nagekeken. Daarnaast krijgt uw kat per injectie een pijnstiller toegediend. Vervolgens vindt de operatie plaats. De buikwond wordt onderhuids gehecht zodat er geen hechtingen aan de buitenkant zichtbaar zijn en er dus voor de kat minder aanleiding is om te gaan likken. Deze hechtingen lossen vanzelf op. In het geval van een laparoscopische sterilisatie worden de buikwondjes gelijmd.

ImageWanneer u uw kat ophaalt bespreekt onze assistente met u de punten waar u de eerste dagen op moet letten. Zo is het verstandig de dag van de operatie de kat wat lichtverteerbare voeding te geven en mag de kat de eerste dagen niet naar buiten. Indien uw kat de neiging heeft aan de operatiewond te likken dient u een kattenshirt of een kraag aan te trekken. Wij adviseren ook gedurende de eerste dagen na de operatie uw kat pijnstilling te geven in de vorm van vloeibare Metacam®.

Poezepil

Als alternatief voor sterilisatie wordt nogal eens de poezepil gebruikt. De poezepil is een goede tijdelijke oplossing indien men van plan is op latere leeftijd nog een nestje kittens te fokken. Echter als blijvende of langdurige oplossing raden wij de poezepil sterk af. De poezepil bevat hormonen waardoor de kat veel meer kans heeft op baarmoederontsteking of melkkliertumoren op latere leeftijd. Daarnaast is de poezepil niet 100% dekkend, indien de kat een keer braakt of per ongeluk de pil uitspuugt kan deze minder werkzaam zijn. Sterilisatie blijft keuze nummer 1.