sterilisatie/castratie konijn
Redenen om uw konijn te laten castreren/steriliseren
In toenemende mate worden ook konijnen gesteriliseerd en gecastreerd. Konijnen worden steeds meer gezien als volwaardig huisdier en men krijgt ook steeds meer zicht op de mogelijke ongemakken en medische risico’s van het in tact laten van deze dieren. Naast het feit dat geadviseerd wordt om altijd 2 of meer konijnen bij elkaar te houden en de beste match een ram met een voedster is, zijn er nog een aantal andere redenen om uw konijn te laten steriliseren of castreren:
- Verminderen van agressief of seksueel gedrag
- Voorkomen van het verwekken van jongen
- Voorkomen van baarmoedertumoren, baarmoeder ontsteking of cystes in de eierstokken bij vrouwelijke konijnen. 80% van de vrouwelijke konijnen > 6 jaar krijgt een baarmoeder tumor.
- Voorkomen van sproeien door mannelijke konijnen
Vanaf welke leeftijd kan een konijn gecastreerd/gesteriliseerd worden?
Mannelijke konijnen kunnen worden gecastreerd vanaf een leeftijd van 4-5 maanden. Vrouwelijke konijnen wordt aangeraden vanaf 6 maanden te steriliseren. Soms vergt dit dus tijdelijk wat creativiteit. Houdt er ook rekening mee dat het mannetje tot 2-3 weken na de castratie nog vruchtbaar kan zijn. Wij adviseren daarom voor de veiligheid om het mannetje nog tot een maand na castratie apart te houden van het vrouwtje.
Castratie Ram
Nadat het konijn onder narcose is gebracht wordt het op een kruik in een ondersteunende bak gelegd, geschoren en steriel gewassen. Terwijl dit gebeurt krijg het konijn een injectie pijnstiller, een injectie antibioticum en een injectie om te voorkomen dat de darmen stil gaan liggen Deze laatste injectie wordt gegeven omdat konijnen die uit de narcose komen vaak wat problemen hebben met hun maagdarmkanaal en soms wat problemen hebben om weer te gaan eten.
Vervolgens worden in beide balzakjes een kleine snede gemaakt waardoor beide ballen worden verwijderd. Het zakje waar de bal in heeft gezeten wordt gehecht en de huid wordt open gelaten.
Zodra de operatie wordt afgerond, krijgt het dier een injectie om weer snel wakker te worden in een lekker warm hok/couveuse.
Sterilisatie voedster
De sterilisatie van het vrouwelijk konijn verloopt grotendeels hetzelfde behalve dat er 1 grotere snede wordt gemaakt in de buik waarna de eierstokken en bij oudere konijnen ook de baarmoeder worden verwijderd. De verdere procedure is hetzelfde als hierboven beschreven. Echter de operatie is voor voedsters langduriger en zwaarder omdat het een echte buikoperatie is. Hieronder ziet u achtereenvolgens het verloop van de sterilisatie. De buikwand wordt geopend, de baarmoeder wordt buiten de buik gehaald. T.h.v. beide eierstokken en bij de baarmoederhals worden ligaturen geplaatst waarna het geheel wordt verwijderd en de buik en de huid worden gesloten.
Na de operatie
- Zorg voor een warme rustige omgeving bij thuiskomst
- Houdt uw konijn na de operatie de eerste dagen apart in een hok met op de bodem handdoeken in plaats van zaagsel of stro. Dit voorkomt zoveel mogelijk infectie van de wond.
- Controleer dagelijks de wond op roodheid en pus.
- Zorg dat het konijn zo spoedig mogelijk gaat eten. Biedt voldoende vers voer aan. Indien het konijn niet zelf gaat eten, neem dan contact met ons op zodat u kunt starten met dwangvoeding.
- Controleer of het konijn ontlasting produceert
- Voedsters krijgen pijnstilling mee
- Indien er hechtingen op de huid zijn aangebracht dan dienen deze na 10 dagen te worden verwijderd.
- Houdt mannetjes en vrouwtjes nog een maand gescheiden omdat mannetjes na castratie nog vruchtbaar kunnen zijn gedurende zo’n 2 tot 3 weken.
- Eventueel kan een rompertje worden verkregen wat de wond zal beschermen.