Urine-onderzoek

Een urine-onderzoek  kan van belang zijn bij:

  • verdenking op blaasontsteking
  • verdenking/controle op suikerziekte
  • controle op blaasgruis
  • incontinentie
  • naast de bak plassen
  • verdenking nierprobleem
  • afwijkend veel drinken

Wij vragen u zo vers mogelijke ochtendurine mee te nemen. Als u de urine een tijdje moet bewaren, doe dit dan in de koelkast. Om kattenurine op te vangen zijn er bij ons speciale plastic kattenbakkorrels verkrijgbaar inclusief een handig setje om de urine op te zuigen.

Het onderzoek

Wij kunnen een uitgebreid urine-onderzoek uitvoeren bij uw huisdier.

In Echt en Roermond hebben we een zeer geavanceerd urine apparaat. Het bevat een ingebouwde microscoop met digitale camera en legt maarliefst 70 digitale hoge resolutie beelden vast per monster. Hierdoor krijgen we een uiterst nauwkeurig en betrouwbaar beeld van de cellen, evt kristallen en bacteriën die zich in de urine van uw dier bevinden. Dit apparaat overtreft absoluut onze eigen microscopische vaardigheden en is een grote aanwinst voor ons laboratorium. 

De assistente hoeft alleen maar de urine toe te dienen op een speciaal glaasje en het analyseer apparaat doet het microscopisch onderzoek. De uitslagen worden automatisch gekoppeld aan de patiëntenkaart van uw dier.

 

 

 

 

Het urine onderzoek met de strip, zoals u wellicht wel kent van de huisarts, gebeurt ook met een automatisch afleesapparaat. Dit werkt nauwkeuriger dan wanneer het zelf wordt afgelezen, voorkomt fouten en ook deze uitslag wordt meteen gekoppeld aan de patiëntenkaart van uw dier. Dit apparaat hebben we ook op de locaties in Roermond en Susteren.

 

 

 

Met een zogenaamde urine-stick kan er gekeken worden of er sprake is van een blaasontsteking, suikerziekte of dat er teveel aan bepaalde stofjes in de urine zitten waardoor er verder onderzoek noodzakelijk is.

Met een refractometer bepalen we of de concentratie van de urine afwijkend is. Dit kan een aanwijzing zijn voor bijvoorbeeld een nierprobleem.

refractometer

urine stick
 
 
 
                                                                     
                                                                     refractometer
 
urine stick

 

                                                                                   

Microscopisch onderzoekmicroscoop

Door de urine te centrifugeren scheiden we
het vocht van de cellen en kunnen we kijken
of er afwijkende cellen en/of kristallen in de
urine zitten. Als kristallen samenklonteren kan
er gruis in de blaas of zelfs een blaassteen
ontstaan.

Bacteriologisch onderzoek

We kunnen de urine kweken en kijken of er bacteriën groeien. Hiervoor is het echter nodig om steriele urine af te nemen bij uw dier via een prikje door de buikwand. Zo kunnen we een beetje urine steriel uit de blaas opzuigen.