Moet ik de tanden van mijn huisdier poetsen?
Ruim 80% van de honden van 3 jaar en ouder krijgt last van gebitsproblemen.
Als u gebitsproblemen op tijd laat behandelen door de dierenarts, kunt u ernstige klachten voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan tandverlies, aantasting van belangrijke organen en een slechte adem. Maar: voorkomen is beter dan genezen! Een hondengebit is makkelijk gezond te houden door tandenpoetsen, eventueel in combinatie met speciale voeding en kauwstaven.
Elke dag tandenpoetsen!
Om uw dier tandenpoetsen goed aan te leren, begint u daar zo jong mogelijk mee. De mond van het dier hoeft niet open, we poetsen alleen de buitenkant van de tanden. Als u de tandenborstel parallel aan de lip via de mondhoek naar achteren beweegt, kunt u alle tanden en kiezen bereiken.
Laat uw dier eerst wennen aan het masseren van het tandvlees en koppel dat aan een beloning. Na een week of twee masseert u met tandpasta op uw vingertoppen. Als uw dier daaraan gewend is, kunt u de tandenborstel gaan gebruiken.
In het filmpje hieronder doen we het tanden poetsen stap voor stap even voor:
Klachten bij gebitsproblemen
Tijdens het eten ontstaat een laagje tandplaque op het gebit van dieren, net als bij mensen. De tandplaque bestaat uit voedselresten, dode cellen en bacteriën. In de loop van de tijd verandert de plaque in tandsteen, dat keihard is en niet meer door poetsen te verwijderen is.
Tandsteen
Tandsteen nestelt zich tussen de tandhals en het tandvlees. In dat gebied krijgen infecties een kans. En dan kunnen steeds grotere problemen ontstaan:
- De tand raakt los van het tandvlees.
- De wortel komt bloot te liggen.
- Er ontstaat een ontsteking in het kaakbot.
- De tand gaat verloren.
Gebitssanering
Een grondige gebitssanering gebeurt altijd onder narcose omdat de overgang tussen de tandhals en het tandvlees erg gevoelig is. Het schoonkrabben van tanden, zoals trimsters en eigenaren dat doen, is natuurlijk zinvol maar kan een gebitssanering niet vervangen.
Naast een slechte adem, een pijnlijke mond en verminderde voedselopname (vooral bij de kat!) zal het dier tanden en kiezen gaan verliezen.
Bovendien kunnen bacteriën op den duur in de bloedbaan terechtkomen en de lever, nieren en het hart aantasten.
Totale gezondheid van uw dier
Dagelijks tandenpoetsen is de gouden standaard om gebitsproblemen te voorkomen, omdat het de vorming van tandplak en tandsteen tegengaat. Het is ook zinvol om het gebit van uw dier jaarlijks te laten controleren. Dat gebeurt natuurlijk al tijdens de jaarlijkse gezondheidscontrole gecombineerd met de vaccinaties. Zo nodig kunt u een afspraak maken op ons 'gebitsspreekuur', waar u deskundig advies krijgt.
Ons gespecialiceerd gebitsteam
Onze kliniek heeft een speciaal 'gebitsteam' van geschoolde paraveterinairen en artsen, goede apparatuur, met narcoses op maat voor gevoelige, oude dieren. Zo kunnen wij een veilige en deskundige gebitssanering bieden.
Afspraak maken
Maak nu een afspraak met ons gebitsteam.