Moet ik mijn hond of kat ontwormen?
Wormbesmetting
Ieder dier kan last krijgen van wormen, ook als u hem goed verzorgt en goede voeding geeft (goede kwaliteit brok en geen rauw vlees). Van een flinke worminfectie heeft een dier last. De wormbesmetting is ook een risico voor uw eigen gezondheid.
Wormbesmetting herkennen
Vooral bij jonge pups en kittens is een flinke wormbesmetting vaak goed te zien aan:
- bolle buikjes
- slecht groeien
- doffe vacht
- sloomheid
- slijmerige ontlasting
- regelmatig diarree
- wormen opbraken of met de ontlasting uitscheiden
Een lichte besmetting is niet zo makkelijk te herkennen. Wormen zijn niet altijd met het blote oog in de ontlasting te zien en er zijn geen klachten als braken of afwijkende ontlasting. Ook een volwassen hond kan besmet raken.
Soorten
Er zijn verschillende soorten wormen:
- spoelwormen
- lintwormen
- zweepwormen
- haakwormen (vooral in subtropische gebieden)
- hartwormen (vooral in subtropische gebieden)
In Nederland hebben honden vooral te maken met spoelwormen, en katten met lintwormen.
Spoelwormen
Uw dier kan op drie manier besmet raken:
- Honden en katten zijn zwervers, zij ontdekken hun omgeving snuffelend, gravend en wroetend. Als een van die plaatsen besmet is kunnen de wormeieren op de neus, vacht of poten terechtkomen. Doordat uw dier zichzelf likt komen de eitjes in het maagdarmstelsel.
- Door het eten van 'gastheren': prooien als vogels en muizen. De wormeitjes ontwikkelen zich in de tussengastheren niet tot volwassen parasieten maar blijven in een soort ruststadium. Als een hond of kat zijn prooi heeft opgegeten komen de eitjes wel tot ontwikkeling.
- Als eigenaar kunt u wormeneitjes in huis brengen via uw schoenen, kleding etcetera.
Ontwikkeling van een spoelworm
Wormeitjes groeien uit tot larven en kunnen dan de darmwand doorboren. Vervolgens maken zij een ingewikkelde tocht door het lichaam. Een deel van de larven gaat terug naar de darm en groeit in een aantal weken uit tot een volwassen worm. Zo'n worm legt 200.000 eitjes per dag.
Een ander deel van de larven blijft in rust achter in spieren en vetweefsel. Wanneer een poes of teef drachtig wordt trekken de larven naar het melkklierweefsel en besmetten de kittens of pups via de moedermelk. Bij de teef gebeurt dat ook al via de baarmoeder. Pups en kittens van onbehandelde moederdieren zijn praktisch altijd besmet, van de volwassen honden is zo’n 15% besmet!!
Hoe verloopt de besmetting van de mens?
Ook mensen kunnen besmet raken. Dit gebeurt vooral bij kinderen, bijvoorbeeld in zandbakken, parken en speeltuinen. Na besmetting komen de eitjes in de darm terecht. Spoelwormen ontwikkelen zich bij de mens niet tot volwassen wormen, maar de eitjes ontwikkelen zich wel tot larven die de darmwand doorboren en zich verspreiden via de bloedbaan. Daarbij kunnen ze op verschillende plaatsen in het lichaam ontstekingshaardjes veroorzaken. De lever, longen, ogen en hersenen kunnen aangetast worden. Bij kinderen die aanleg hebben voor astma kunnen allergische reacties versterkt worden door een spoelworminfectie.
Preventie
- Was regelmatig uw handen na contact met uw dier.
- Zorg dat kinderen na spelen in zandbak/park of speeltuin ook hun handen wassen, dek zandbakken zo veel mogelijk af om te voorkomen dat er dieren in komen.
- Verschoon regelmatig de kattenbak en was hem uit met kokend water.
- Ontworm uw dier regelmatig (minimaal 2 tot 4 maal per jaar).
Wij adviseren u op dit moment MILBEMAX als ontworming. Dit middel wordt goed verdragen, werkt tegen alle vier de genoemde wormsoorten, en wordt eenmalig toegediend.
Lintwormen
Lintwormen leven in de darm van hond en kat. Ze worden enkele millimeters tot enkele meters lang, afhankelijk van het soort. De lintwormen bestaan uit een kop, een hals en een groot aantal schakels (proglottiden) die gevuld zijn met tientallen lintwormeitjes.
Besmetting met lintwormen
De lintwormschakels zitten in de uitwerpselen of op de vacht van onze huisdieren, en worden opgenomen door een ander dier. Men noemt dat andere dier een tussengastheer: een vlo, muis of konijn. In de tussengastheer ontwikkelt het eitje zich tot larve. De cirkel is rond als de tussengastheer wordt opgegeten door uw huisdier: de larven ontwikkelen zich in de darm dan weer tot volwassen lintwormen.
Lintwormen zijn besmettelijk voor de mens, maar niet echt gevaarlijk. Ze veroorzaken lichte buikklachten. De Vossenlintworm, die onder andere in de Belgische Ardennen voorkomt, is erg gevaarlijk voor de mens (leverprocessen). Vermijd daarom het eten van ongewassen bosbessen en bramen.