Wat zijn teken?

Teken zijn spinachtige diertjes die zich voeden met bloed van zoogdieren, vogels en reptielen.

Teek

Ontwikkeling

Een teek ontwikkelt zich in een aantal stadia:

  1. Het bevruchte eitje ontwikkelt zich tot een larve.
  2. De larven leven van bloed van hun gastheer (meestal een muis) en ontwikkelen zich tot nimfen.
  3. De nimfen zoeken weer een gastheer (muis, hond, kat, mens), voeden zich met bloed en worden volwassen teken (derde stadium).
  4. Het volwassen vrouwtje voedt zich nogmaals met bloed (hond, kat, mens) en legt dan zo'n duizend eitjes, waarna het vrouwtje sterft.

Tussen elk stadium wordt slechts één bloedmaal genomen.

Waar en wanneer komen ze voor?

Volgezogen teek

Het tekenseizoen loopt ongeveer van maart tot november, maar zeker met een zachte winter kunnen ze het hele jaar voorkomen. Veel mensen denken dat teken alleen in bosrijke gebieden voorkomen. Dat is niet juist. Teken komen overal voor. In struikgewassen, duinen, zelfs in tuinen en parken in de stad kunt u teken aantreffen. Hondeneigenaren doen er dan ook verstandig aan om zichzelf en hun hond na elke wandeling grondig te controleren. Teken hebben een steeksnuit met weerhaken die ze in de huid van hun slachtoffer boren. Tijdens het zuigen kunnen ze via hun speeksel ziekteverwekkers zoals de ziekte van Lyme overdragen.

Ontdekt u een teek op uw lichaam of bij uw hond?

Verwijder de teek zo snel mogelijk met behulp van een pincet of speciale tekenverwijderaars (zoals een tekenhaak of tekentang). Hoe sneller u de teek verwijdert, hoe kleiner de kans op besmetting is.

Voorkomen is beter dan genezen

Om de kans te verkleinen dat teken ziekten overbrengen op uw hond, is het belangrijk om een snelwerkend middel tegen teken te gebruiken en dagelijks uw hond te controleren op de aanwezigheid van teken. U kunt kiezen uit een pipet (spot-on), een kauwtablet of een band. U kunt kiezen voor behandeling elke maand of voor een langdurige bescherming. Wij adviseren u graag over wat voor u de beste oplossing is!