Vlooienbestrijding
Vlooien zijn kleine bloedzuigende parasieten die voor veel ongemak kunnen zorgen bij u en uw huisdier. Niet alleen honden en katten zijn gevoelig voor vlooien maar ook mensen en bijvoorbeeld konijnen kunnen slachtoffer worden van de vlo.
De cyclus van de vlo
Voordat een vrouwtjes vlo eitjes kan leggen moet zij een bloedmaaltijd gehad hebben. Vervolgens legt zij tot wel 50 eitjes per dag in de vacht. Deze eitjes rollen uit de vacht en komen zo in uw huis terecht. Een vlo kan dit wel 100 dagen volhouden en daardoor wel 1000 nakomelingen voortbrengen!
Na 2-4 dagen komen uit de eitjes de larven. Larven verstoppen zich op donkere plekjes zoals tussen kieren en in het tapijt. Ze voeden zich met uitwerpselen van volwassen vlooien. Na 2-3 weken verpoppen de larven zich. Onder invloed van trillingen komt uit de pop een volwassen vlo en zo is de cyclus rond. Hoe snel dit proces zich voltooid is afhankelijk van de omgevingsomstandigheden. Onder minder gunstige omstandigheden blijft de vlo in de cocon wachten totdat de omstandigheden gunstiger zijn en komt dan naar buiten.
Problemen bij u huisdier door vlooien
- Jeuk/allergie: vlooienbeten geven met name veel jeukklachten. Zeker bij honden of katten met een vlooienallergie. 1 beet van een vlo is dan voldoende om ernstige jeukklachten te ontwikkelen.
- Wormen: vlooien kunnen eitjes van de lintworm bij zich dragen. Als een hond of kat een besmette vlo opeet kan daaruit een volwassen lintworm ontstaan.
Hoe controleer ik of mijn huisdier vlooien heeft?
- Uw huisdier heeft veel jeuk, bijt en krabt veel met name op het achterlijf
- Door uw huisdier te kammen met een vlooienkam kunt u volwassen vlooien vangen. Kijk ook goed op warmere plekken zoals oksels en liezen.
- Ziet u geen levende vlooien dan betekent dat niet dat er geen vlooien zijn. Wanneer u zwarte korreltjes in de vacht ziet (lijkend op zand) dan zijn dat meestal vlooienuitwerpselen. Controleer dit door deze zwarte korreltjes op een natte tissue uit te smeren. Wanneer er een roodverkleuring optreed heeft u te maken met vlooienpoepjes.
Wat moet ik doen als mijn huisdier vlooien heeft?
Van belang is dat u een goed vlooienmiddel gebruikt geschikt voor uw huisdier. Helaas zien wij maar al te vaak dat een eigenaar de hele dierenwinkel heeft leeggekocht en nog niet van het probleem verlost is. Daarnaast is goede voorlichting over de specifieke vlooienbestrijding in uw situatie van groot belang om de infectie goed te bestrijden. Eén behandeling met bijvoorbeeld een vlooienpipet is nooit afdoende!
Een goede vlooienbestrijding valt of staat met herhaling van de middelen die zijn toegepast. Wanneer u 1 pipet toepast en na 3-4 weken komen de eitjes uit dan is uw pipet niet meer werkzaam en heeft u opnieuw last van een vlooieninfectie.
Er zijn verschillende middelen die u op uw huisdier kunt toepassen ter bestrijding van vlooien:
Vlooienpipetten
Hiervan zijn verschillende merken verkrijgbaar, het ene werkt wat beter dan het andere. U brengt de inhoud van de pipet volgens de gebruiksaanwijzing op het dier aan en herhaalt dit iedere 3-4 weken. Voor de kat is er tegenwoordig een pipet die maarliefst 3 maanden werkzaam is.
Kauwtabletten
Deze hebben een werkzaamheid van 1 of 3 maanden (afhankelijk van het middel) tegen vlooien (en sommige ook tegen teken). U heeft geen last van vieze vette plekken in de nek van uw dier en hoeft niet maandelijks aan de toediening van de pipet te denken.
Vlooieninjectie
Voor katten is er een halfjaarlijkse injectie verkrijgbaar tegen vlooien. Wanneer uw kat reeds vlooien heeft moet u de eerste keer deze behandeling combineren met een tablet of een pipet om de volwassen vlooien op uw kat te doden. Vervolgens zorgt de injectie ervoor dat uw dier een half jaar lang beschermd is tegen vlooien!. Ideaal voor moeilijk behandelbare katten.
Behandel al uw huisdieren! (dus niet alleen de dieren waarbij u vlooien vind). Behandel met de voorgeschreven interval op de verpakking en laat hier niet langere tijd tussen.
Wanneer er sprake is van een vlooienplaag dan is het ook belangrijk om de omgeving te behandelen. Hier bevinden zich namelijk de eitjes en de poppen die op een later stadium weer uit kunnen komen. Behandelen van de omgeving gaat als volgt:
- regelmatig goed stofzuigen
- regelmatig wassen van alle dekentjes, speelgoedknuffels en mandjes
- gebruiken van een omgevingsspray die achtergebleven parasieten in de omgeving afdood.
Maar beter nog…… behandel uw huisdier preventief met bovenstaande middelen tegen vlooien. Zo voorkomt u dat zich in uw huis een vlooienplaag ontwikkelt!
Heeft u toch last van een vlooienplaag dan is het belangrijkste advies: hou vol! De bovenstaande behandeling moet minstens 3-4 maanden worden voortgezet om alle vlooien kwijt te raken. Wanneer de vlooien verdwenen zijn behandel uw huisdier daarna preventief.
Waarom komt mijn huisdier ondanks de behandeling niet van de vlooien af?
Er kunnen een aantal redenen zijn waarom uw huisdier, ondanks al uw moeite, niet van de vlooien af lijkt te komen. Hieronder staan enkele tips die mogelijk kunnen helpen:
- Behandel altijd alle dieren tegelijk, zeker ook de katten die buiten komen
- Herhaal de behandeling middels een pipet in de nek elke maand. Bij een ernstige besmetting of een vlooienallergie kan het raadzaam zijn om de behandeling reeds na 3 weken te herhalen.
- Was uw huisdier NIET vlak voor of na de vlooienbehandeling met een pipet. Veel mensen hebben de neiging om de hond eerst goed te wassen met vlooienshampoo en gebruiken daarna een pipet. Deze werkt dan dus niet. Pipetten werken door verspreiding via de vetlaag van de huid en deze vetlaag verdwijnt bij het wassen. Ook voor dieren die veel zwemmen is het mogelijk verstandiger om te kiezen voor een vlooientablet in plaats van een pipet omdat bij veel zwemmen de werkzaamheid van een pipet wordt verminderd.
- Reinig ook de omgeving zeer grondig door dagelijks te stofzuigen en dekens en mandjes te wassen. Gebruik een omgevingsspray (lees wel van te voren goed de bijsluiter!).
- Gebruik een effectief middel voor het juiste gewicht van uw huisdier. Er zijn honderden verschillende vlooienmiddelen verkrijgbaar op de markt waarvan blijkt dat er verschillende zijn die lang niet zo effectief zijn.
Bij problemen neem contact met ons op, wij kunnen u helpen om mogelijke hiaten in uw vlooienbestrijding te herkennen en een advies op maat te geven voor uw situatie.