Stress loze kattenoppas tijdens uw vakantie

Op vakantie? 8 tips voor een stress loze kattenoppas!

Vakantietip 1 : Waarborg de dagelijkse routine

Katten zijn gewoontedieren en kunnen veel stress ervaren bij veranderingen in hun leven. Zo ook als ze thuis bij de oppas blijven terwijl je op vakantie gaat. Schrijf daarom goede instructies voor de oppas en spreek deze vooraf goed door. Zo kan de oppas helpen de dagelijkse routine van de kat zo veel mogelijk in stand houden. Wel zo’n prettige gedachte!

Vakantietip 2 : Zorg voor voldoende aandacht

Katten zijn sociale dieren! Dat kun je vast beamen. Het is dus belangrijk dat je kat niet te lang alleen blijft als je op vakantie bent. Zoek daarom een oppas die bereid is om niet alleen je kat eten en drinken te geven, maar ook voldoende aandacht te geven: spelen, aaien, met haar praten. Of als je kat schuw is, gewoon een uurtje aanwezig te zijn. Advies is om je kat maximaal 2 weken thuis met een kattenoppas te houden. Langer weg? Regel dan liever een kattenpension!
 

Vakantietip 3 : Laat belangrijke telefoonnummers achter

Vergeet niet alle belangrijke telefoonnummers op te schrijven die je kattenoppas nodig kan hebben in geval van nood. Bijvoorbeeld als de kat ziek wordt of wegloopt. Denk aan: jouw mobiele nummer en het telefoonnummer van je vakantieverblijf, gegevens van de dierenarts, telefoonnummers van de dierenambulance, Amivedi en eventueel de lokale politieafdeling. Better safe than sorry! Laat ook het paspoort van je kat achter.
 

Vakantietip 4 : Zorg voor een duidelijk signalement van je kat

Geef een duidelijke foto van je kat (ook digitaal) aan de oppas en schrijf een goed signalement van je kat. Mocht je kat tijdens je vakantie weglopen, dan heeft je kattenoppas de juiste informatie paraat om aan instanties door te geven zoals dierenambulance, Amivedi en politie!
 

Vakantietip 5 : Eet met mate

Vraag de oppas om niet te veel voeding voor je kat achter te laten. De kat kan namelijk uit verveling meer gaan eten. Ze kan dan binnen één of twee weken behoorlijk aankomen. Een kat laten afvallen is altijd moeilijker dan haar op gezond gewicht te houden.

Vakantietip 6 : Drink voldoende

Voldoende drinken! Dat is zeer belangrijk voor je kat. Zeker als het heel warm is. Wist je dat je het beste meerdere drinkbakjes in huis kan neerzetten? Zeker als je kat niet naar buiten kan of als er buiten geen water beschikbaar is. Laat je kattenoppas ook van tevoren zien waar deze drinkbakjes staan. Vraag hem of haar om elke dag het water te verversen.
 

Vakantietip 7: Zorg voor een schone kattenbak

Een schone kattenbak voorkomt stress en ongemak bij je kat. Spreek met je kattenoppas af hoe vaak de kattenbak schoongemaakt moet worden. Blijft de kattenbak vies, dan kan je kat onzindelijk worden. Want katten zijn schone beestjes! Je kat kan zelfs een verstopping in de darmen krijgen als ze haar behoefte niet op een normale manier kan doen. Zorg ook dat je kattenoppas alle schoonmaakbenodigdheden bij de hand heeft.
 

Vakantietip 8: Wees goed voorbereid!

Of je kat nu met je mee op vakantie gaat, thuis bij de kattenoppas blijft of naar een pension gaat: het is belangrijk om vooraf zaken goed te regelen. Check bij het pension welke vaccinaties vereist zijn. Sommige pensions verplichten nog een extra neusdruppel vaccinatie tegen niesziekte. Wil jij je kat echt meenemen naar het buitenland? Dan is de Rabiës vaccinatie verplicht, minimaal 3 weken van tevoren! Ook moet je kat dan in het bezit zijn van een Europees paspoort en een chip!
En vergeet niet je kat preventief te behandelen tegen vlooien en teken!