Uw huisdier mee op reis

Gaat uw huisdier mee op vakantie? De volgende dingen moet u dan zeker weten.

Algemeen

 • Europees paspoortUw dier moet een Europees paspoort hebben. Sinds november 2021 gelden er nieuwe regels m.b.t. het verschaffen van een nieuw Europees paspoort, de dierenarts moet dit paspoort registreren bij een databank. Om dit te kunnen doen heeft u als eigenaar een UBN nummer nodig. In welke gevallen moet u zo'n nummer aanvragen?
   
 • Voor in het paspoort vindt u het chipnummer van uw dier. Controleer zelf online of de chip juist geregistreerd is.
 • Vervolgens kunt u in het paspoort zien of uw dier tegen Rabiës (hondsdolheid) is ingeënt. Dit is verplicht in het buitenland. Als dit niet zo is, kunt u bij ons uw dier laten inenten. Dit moet minimaal drie weken voordat u vertrekt. Maak hiervoor een afspraak.
 • Sommige landen hebben speciale eisen, zoals een speciale wormbehandeling voor vertrek. Neem gerust contact op voor meer informatie. Ook zijn er landen waar bepaalde hondenrassen niet welkom zijn! lees de uitgebreide eisen per land binnen Europa.

Parasieten

In het buitenland komen andere parasieten voor dan in Nederland. Daarom is een aangepaste bestrijding zeker aan te raden. We adviseren een effectieve tekenbestrijding en een preventieve bestrijding tegen zandvliegen afhankelijk van het gebied waar u naar toe gaat. Een hond kan in het buitenland namelijk met verschillende ‘buitenland’ ziektes te maken krijgen:

 • Babesiose
  Wordt veroorzaakt door een parasiet, die in teken voorkomt die in bijna heel Europa verspreid zijn. De parasiet leeft in de rode bloedcellen en kan bloedarmoede veroorzaken.
 • Ehrlichiose
  Wordt veroorzaakt door een parasiet, via een tekenbeet, die in de witte bloedlichaampjes gaat zitten en hoge koorts en bloedingen kan veroorzaken.
 • Leishmaniose
  Wordt veroorzaakt door zandvliegjes die vooral in het Middellands Zeegebied voorkomen. Het kan jaren duren voordat deze ziekte tot uiting komt. Is vrijwel niet te genezen. 
 • Borrelia (ziekte van Lyme)
  Wordt door teken overgebracht die in heel Europa voorkomen. Kan koorts, lusteloosheid, sloomheid en wisselende kreupelheid veroorzaken.
 • Een afdoende tekenpreventie is verkrijgbaar in een tekenband, spot-on middel of tablet. De tekenband werkt tevens tegen zandvliegen. We hebben ook een spot-on middel dat goed tegen muggen en zandvliegen werkt en gedurende een maand werkzaam is. Deze verkopen we per stuk. Handig om te combineren voor de vakantie, als u de langwerkende kauwtablet tegen vlooien en teken reeds gegeven hebt.

Hartworm

De hartworm (Dilofilaria Immitis) kwam voornamelijk voor in gebieden rond de Middellandse zee, maar breidt zich steeds verder uit richting het noorden. In het dierenlichaam kunnen de larfjes uitgroeien tot wormen van wel 30 cm lang die jarenlang in leven kunnen blijven. Deze nestelen zich in het hart en de longslagaders met kans op een dodelijke afloop. Lees meer over de hartworm en hoe u besmetting kunt voorkomen.

Reisziekte

Bijna 1 op de 6 honden heeft wel eens last van reisziekte. Dat is niet alleen heel vervelend voor het dier, maar ook voor de eigenaar. Vaak proberen eigenaren van reiszieke honden zelf wat middeltjes van dierenwinkel of drogist. Veel van die middelen zijn óf niet erg effectief, óf hebben als bijwerking dat de hond er behoorlijk suf van wordt.

Met het middel tegen misselijkheid en braken op basis van de werkzame stof maropitant wordt in 93% van de gevallen het braken gedurende de reis voorkomen en het heeft geen bijzondere bijwerkingen. Het kan tussen de 1 en 10 uur voor aanvang van de reis worden toegediend in de vorm van een gemakkelijk in te geven tablet. De preventie van de reisziektesymptomen duurt minstens 12 uur. Wanneer u vroeg op reis gaat kunt u het middel dus al de avond ervoor geven. Dit middel is bij ons verkrijgbaar. Wij gebruiken dit nu een aantal jaren met zeer goede resultaten. Bent u gemotiveerd uw dier te trainen om over de reisziekte (en stress) heen te komen? Lees dan het uitgebreide artikel op onze website.

Warmte

In de vakantietijd kan een dier te maken krijgen met extreme temperatuurschommelingen. Sommige dieren verdragen dit wat beter dan andere. Net als wij graag verkoeling zoeken in het water, kan dit voor honden een oplossing zijn. Maar als je hond geen waterrat is, heb je een probleem. Lees meer over oververhitting en de gevolgen.

Verkoelingsmat

Bij ons zijn er koelte- halsbanden/tuigjes en matten verkrijgbaar. Deze banden/tuigjes en matten geven langere tijd verkoeling aan het dier. Een heerlijke verfrissing!